fbpx
2.9 C
Бэлць
marți, decembrie 5, 2023

/VIDEO/ Recoltarea sfeclei de zahăr este în toi. Ce spun agricultorii despre roada din acest an

Citește și:

Mai puțină sfeclă de zahăr în acest an. Agricultorii spun că din cauza secetei, cantitatea sfeclei a scăzut în medie cu 15 – 20 la sută, iar ploile din luna aceasta doar împiedică recoltarea. Chiar și așa, anul acesta se roada medie la hectar este de 35 – 40 de tone la hectar.

Mihai Nelipovschi cultivă sfeclă de zahăr pe o suprafață de 60 de hectare. Bărbatul spune că anul acesta a fost unul secetos, iar acest lucru îi va afecta substanțial veniturile din comercializarea sfeclei.

MIHAI NELIPOVSCHI, Agronom: „Problemele sunt condițiile meteorologice, întâmpinăm dificultăți cu transportarea sfeclei de zahăr când o scoatem de pe câmp. La scosul sfeclei, la recoltare de fapt tot întâmpinăm dificultăți, cad precipitații, nu putem merge, combinele nu pot scoate, nu pot recolta. Față de anul trecut presupunem la vreo 20 de procente a scăzut, dar iarăși depinde în ce zonă a fost, câte precipitații au căzut, cum ai avut grijă, cum ai îngrijit sfecla de zahăr.”

Vasile Podgurschii este combiner, de zeci de ani se ocupa de recoltarea sfeclei. Bărbatul spune că este un lucru greu, dar care îi aduce multă plăcere, chiar dacă anul acesta procesul decurge mai greu decât în anii precedenți.

VASILE PODGURSCHII, Șofer de combină: „În privința climatul cald sfecla oleacă a căpătat boală, este stricată și recoltarea merge puțin mai greu ca în anii precedenți, dar ne facem față la toate, recoltăm cu norma pe zi, să nu scoatem mult să se strice pe deal.”

Deoarece seceta a afectat nu doar cantitatea, dar și calitatea sfeclei și procesatorii spun că au mari bătăi de cap în acest sezon. Mai mult, din cauza că roada e mai mică și prețul la zahăr ar putea să crească.

VALERII NICUȘOR, Administratorul AGRO SZM: „În acest an planul recoltei a fost de 45 de tone la hectar și în timpul recoltării noi ne-am confruntat că roada constituie 40 de tone la hectar, acesta este datorită la mai mulți factori, factorul principal fiind seceta din luna august. Sfecla de zahăr a crescut cum am menționat mai sus. Ceea ce ține despre creșterea prețului la zahăr, nu sunt motive ca să crească semnificativ, deoarece nu este o legătură directă cu roada.”

ROSTISLAV MAGDEI, Directorul Departamentului Tehnic AGRO ZSM: „Dacă comparăm cu anul trecut și calitatea și cantitatea sfeclei de zahăr se pierde vizibil. Mixarea din diferite regiuni, din diferite arii de provizii de sfeclă, ne permită să avem un indicator stabil al calității. Să prelucrăm sfecla și să primim un zahăr destul de calitativ.”

Conform Biroului Național de statistică, în anul 2023 au fost semănate cu sfeclă de zahăr aproximativ 11 mii de hectare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un turc, a încercat să treacă o frontieră din nordul țării cu un permis fals

500 EUR ar fi costat obținerea unui permis de conducere turcesc, cu semne rezonabile de falsificare. Documentul a fost...

Imagini revoltătoare: Șofer, surprins cu două vulpi moarte pe capotă

Un șofer a fost surprins pe străzile din Capitală cu două vulpi moarte pe capotă. Imaginile scandaloase au fost...
  sursa: cursbnm.md