fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Scandal în satul Gura Căinarului. Localnicii se împotrivesc construcție unei biserici baptiste

Citește și:

Construcția unei biserici baptiste în satul Gura Căinarului din raionul Florești, a devenit mărul discordiei. Cei mai mulți dintre localnici se opun și spun că nu vor permite nici sub o formă ca acest lucru să se întâmple, deoarece țin mult la religia ortodoxă și ar vrea ca copii lor să păstreze aceleași valori, fără a fi influențați de un alt curent religios.

Majoritatea localnicilor spun că nu au nimic împotriva acestei comunități de creștini, dar nu își doresc o sala de rugăciuni în sat pentru că în comună ar exista deja o biserică baptistă. Aceștia sunt susținuți și de preotul din localitate.

„Nouă altă credință nu ne trebuie, să nu agite copiii de la școală să treacă în credința lor. Iată ce ne dorim, un sat întreg, trebuie la vreo patru-cinci oameni să ne rugăm la ei, că nu ne dorim să vină la noi în sat. Lasă-i să se ducă la Zorojeni, că acolo este biserică de baptiști.”

„În primul rând au organizat o așa numită tabără, unde erau ademeniți copii cu dulciuri pentru ca să asiste la activitățile lor. La scurt timp s-a declarat c acolo este biserică. În fiecare duminică în timpul rugăciunilor s-adună foarte multă lume străină, vin la noi la Gură Căinarului pentru a-i susține. Noi trebuie să nu-i acceptăm și atât, fiindcă într-adevăr, legile parcă ar fi de partea lor, fiindcă s-au înregistrat, dar se apără drepturile minorității, dar ce facem cu majoritatea?”

„Noi avem biserica noastră, noi am trăit o viață în vecinătate cu satul Zorojeni, unde sunt baptiști și am trăit bine, cum s-a spus la adunare de doamna primar, nu ne-am certat, nu am avut conflicte niciodată, absolut, pentru că ei au fost niște oameni liniștiți și sunt și la momentul actual. Nu umblă să ne atragă. Fiecare om își decide soarta lui și alege drumul său. Vrea să-și schimbe religia, poftim, nimeni nu-l încurcă, se duce la biserică la Zorojeni.”

PĂRINTELE PETRU, parohul bisericii „Cuvioasa Parascheva”: „La niciun km  depărtare la noi în comuna Gura Căinarului există deja biserică baptistă, de mult timp, de când eram mic eu țin minte. La școală predau religia, vin la lecție copii baptiștii și niciodată nu i-am învățat ceva de rău.”

Primarul localității spune că încă speră la un dialog cu reprezentanții bisericii baptiste, întrucât în sat sunt câțiva părtinitori ai acestui curent religios.

ALIONA COJOCARI, primar s. Gura Căinarului: „De acum de mai mult timp noi luptăm pentru drepturile noastre, a majorității, locuitorilor satului Gura Căinarului, că avem credința noastră  și nu vrem ca la noi în sat să vină cineva străin. Să ne atragă lumea noastră și să ne atragă anume cu pachete, cu produse alimentare. Mai sperăm la un dialog ca să înțeleagă că nu sunt bineveniți la noi în localitate.”

Reprezentantul Bisericii Creștine Evanghelice Baptiste spune că pentru a aplana conflictul e nevoie de creat o comisie care să examineze toate circumstanțele.

SERGHEI GHERMANOV, vice-episcop, Uniunea Bisericii Creștine Evanghelice Baptiste: „Religia poate fi un factor de stabilitate sau trebuie să fie un factor de stabilitate, dar totodată, religia poate să fie și un factor de destabilitate a societății. Astăzi am fost aici în primul rând ca să auzim cetățenii din Gura Căinarului. I-am auzit. Am auzit dorințele lor, am auzit nemulțumirea lor. Pasul pe care noi îl propunem și cum vedem noi soluția este să creăm o comisie. Dialogul este dificil, dar este cea mai bună soluție în această situație.”

În satul Gura Căinarului locuiesc aproape 1700 de persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...

/VIDEO/ Caz revoltător la Soroca. Un preot ar fi intrat pe furiș, noaptea, în biserica altui preot

Un incident neașteptat la Soroca. Un preot a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce intra pe...
  sursa: cursbnm.md