fbpx
5.3 C
Бэлць
luni, mai 13, 2024

/VIDEO/ Sunt la limită. Din cauza importului de cereale din Ucraina, fermierii moldoveni înregistrează pierderi

Citește și:

Cu depozitele pline cu cereale și cu datorii. Așa s-au pomenit agricultorii moldoveni după ce grâul produs în Ucraina ar fi inundat piața internă. Potrivit fermierilor unica ieșire din situația creată ar fi  restricționarea temporară a importurilor de cereale și oleaginoase din țara vecină.

Potrivit lor tranzitul produselor ucrainene prin țara noastră este cauza prăbușirii prețurilor pe piața internă. În aceeași situație s-au pomenit și agricultorii din România, Ungaria, Polonia și Bulgaria

EUGEN GOGU, agricultor: „Diferența de bani pe care o poate produce dintr-o marfă cumpărată din Ucraina, care ar fi să spune la un 2 lei și o marfă cumpărată din Republica Moldova care ar fi la un 4 lei, vorbim despre prețul grâului. Automat, dumnealui își umple rezervele sau capacitățile lui la maxim, folosindu-se de situația care este. Venim noi peste 3 luni cu roada noastră, care este situația, el este plin, el nu are nevoie de marfă scumpă.”

Eugen Gogu spune că în câteva luni va fi o nouă recoltă, iar situația va fi și mai gravă întrucât depozitele sunt deja sunt pline cu marfă din Ucraina.

EUGEN GOGU, agricultor: „În următoarele 2 luni, haide 3, noi vom fi în recoltă, noi intrăm în recoltă, care va fi nu știm, presupunem că anul va fi bun, spațiile de depozitare, nu numai ale noastre, ale noastre sunt pentru noi, dar vorbim comerciantul care face legătura dintre noi producător și brocherii mari de cereale.”

De aceeași părere este și Serghei Ivanov, agricultor din satul Pârlița raionul Fălești.

SERGHEI IVANOV, agricultor din satul Pârlița, r. Fălești: „Noi trăim într-o țară democratică, noi nu putem  interzice oamenilor care au aceste depozite, fie că au marfă ucraineană, fie că au marfă moldovenească, noi nu putem impune să țină sau să nu țină această marfă, da există marfă în Moldova, există marfă în depozite, nu știu cât de multă marfă vom putea stoca, un lucru este cert, în momentul când o să înceapă peste o lună, o lună jumate când începe recoltarea, o să fie un haos total din două puncte de vedere, primul, logistica la noi este la pământ. A doua problemă, care este și cea mai mare, țin legătura cu foarte mulți traideri din afara țării, din țară și absolut toți la un moment, niciunul din ei nu are un contract futures sau un careva contract încheiat pe orice tip de marfă.”

Agricultorul mai spune că în 2022, Republica Moldova a exportat mai mult decât a produs, fapt ce se datorează importurile de cereale ucrainene.

SERGHEI IVANOV, agricultor: „Cifrele statistice și cifrele arată una, iar în realitate situația este cu totul alta și este foarte gravă, vă dau un exemplu, conform datelor statistice noi am exportat marfă mai mult decât am produs.”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a afirmat că Republica Moldova nu va impune deocamdată o interdicție asupra importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina, însă promite suplinirea subvențiilor pentru produsele fitosanitare și motorină.

S-a decis ca la prima rectificare a bugetului să suplinim fondul AIPA cu 100 milioane de lei. Banii vor fi utilizați în scopul subvenționării accizei la motorină, fapt ce le va permite agricultorilor să-și reducă cheltuielile pe care le-au avut toamna anului trecut. Totodată, vom elabora un program de subvenționare a costurilor pentru îngrășămintele utilizate la însămânțarea suprafețelor agricole în toamna anului 2022. Avem ferma convingere că în acest mod vom reduce prețul de cost și produsele noastre agricole vor putea să concureze cu marfa mai ieftină din Ucraina”, a menționat Vladimir Bolea.

Precizăm că după ce Federația Rusă a impus blocajul de transportare pe mare a cerealelor din Ucraina –  Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute de tranzit pentru acestea. După ce fermierii din aceste țări au protestat, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria au decis interzică importurile de cereale din Ucraina.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Recensământ 2024: Cinci raioane și un municipiu din nordul țării întâmpină dificultăți la recenzare

Biroul Național de Statistică anunță că până la finele zilei de 9 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și...

/VIDEO/ Asistenții medicali, alături de pacienți la bine și greu. Cum a evoluat medicina în ultimii 40 de ani

DINA ARSENII, asistent medical, secția ATI: „Copilăria mea a fost într-o familie de țărani, cu mulți copii. Pe vremea...
  sursa: cursbnm.md