fbpx
5.3 C
Бэлць
luni, mai 13, 2024

/VIDEO/ Tinerii din Bălți și încă 2 raioane au învățat cum să lupte cu dezinformarea

Citește și:

Mai mulți elevi din municipiul Bălți, dar și din raioanele Fălești și Sîngerei știu deja ce este dezinformare și cum trebuie să lupte cu acest fenomen, totul datorită proiectului implementat de A.O. Nord Press Club în parteneriat cu Institutul pentru Raportare despre Război și Pace. În cadrul acestuia au fost realizate 5 reportaje și au fost organizate 6 sesiuni de instruiri pentru tineri.

NICHITA CIUMAC, elev: „Am avut emoții pozitive, am aflat mai multe informații noi despre dezinformare, pe care eu le voi folosi în viitor, în calitate de specialist IT. A fost interesant să aud părerea jurnaliștilor, părerea specialiștilor din acest domeniu. Nu trebuie să consumăm informații dintr-o singură sursă, trebuie să studiem mai mult, pentru că informația nu de fiecare dată este veridică.”

GRIGORE TOHAR, elev: „Luând în considerație că avem o gamă vastă de resurse informaționale, de unde ne putem informa, este util să avem și o gândire critică, pentru a face diferența dintre bine și rău și, de asemenea, să avem o analiză mult mai profundă asupra datelor care cu adevărat ne interesează. Ar trebui să fim prudenți în ceea ce noi căutăm și în ceea ce noi percepem.”

MARIUS POPOVICI, elev: „Acest proiect a avut un impact foarte mare din câte am văzut eu, circa 160 de persoane. Copiii au însușit câte ceva pentru ei și vor continua să distribuie această informație.”

Rezultatele acestui proiect sunt palpabile, astfel încât 70% din beneficiari au însușit foarte bine subiectul dezinformării.

LILIA ZAHARIA, jurnalistă, expertă în cadrul proiectului: „Am avut acele formulare pre instruire și post instruire, pentru a verifica ce cunoștințe au elevii în domeniul prevenirii și combaterii dezinformării și m-a bucurat foarte mult, după analiza acestor chestionare, că elevii și-au îmbunătățit abilitățile lor, cam 70%. Vreau ca acești copii, acești tineri care au participat la instruiri să discute cu buneii, părinții, alți tineri despre acest fenomen al dezinformării.”

VICTORIA SÎRBU, profesoară: „Deși dispunem de informații, deși dispunem de foarte multe căi spre a ne informa corect, din păcate, cred că este încă necesar ca să muncim, atât noi, cât și elevii noștri. Putem ajunge la un rezultat bun, dar iarăși prin foarte multă muncă și prin aplicarea în practică a tot ceea ce învățăm aici în cadrul proiectului.”

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Contracararea Dezinformării în Moldova”, implementat de Institutul pentru Raportare despre Război și Pace și partenerii săi locali.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Recensământ 2024: Cinci raioane și un municipiu din nordul țării întâmpină dificultăți la recenzare

Biroul Național de Statistică anunță că până la finele zilei de 9 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și...

/VIDEO/ Asistenții medicali, alături de pacienți la bine și greu. Cum a evoluat medicina în ultimii 40 de ani

DINA ARSENII, asistent medical, secția ATI: „Copilăria mea a fost într-o familie de țărani, cu mulți copii. Pe vremea...
  sursa: cursbnm.md