La Ungheni a fost creat un serviciu specializat care va oferi ajutor și consiliere victimelor abuzurilor sexuale. Datele unui studiu realizat de OSCE în țara noastră, arată că două din cinci femei, au fost supuse violenței fizice dar și sexuale de la vârsta de 15 ani. Serviciul va fi lansat de către organizația UN WOMEN, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Janis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova, „Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să adopte un program național de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie. Astăzi, lansăm aici la Ungheni, primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, creat în conformitate legislația națională și cu standardele consiliului Europei.”
TATIANA LAZĂR, vicepreședinta Raionului Ungheni, „Cea mai sensibilă și mai traumatizantă din considerentul nostru este anume violența sexuală și persoana nu întotdeauna se deschide în fața echipei multidisciplinare, adică s-a simțit necesitatea și nevoia de creare a acestui serviciu specializat.”
Autoritățile din țara noastră susțin crearea unui astfel de serviciu. Potrivit oficialilor, consecințele violenței la care sunt supuse femeile sunt grave și au efect pe termen lung.
ALEXEI BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, „Serviciul care l-am văzut astăzi este o parte a acestui puzzle și eu sper că modelul ăsta o să-l preluăm și o să-l putem împărtăși în alte regiuni din Republica Moldova.”
DANIELA MISAIL-NICHITIN, secretară de stat, MAI, „Ce am văzut astăzi în acest serviciu integrat pentru victimele infracțiunilor privind viața sexuală este un efort comun și o muncă comună și nu pot să nu menționez asta pentru că exact ceva timp în urmă am văzut ce era și ce avem astăzi.”
ALEXANDRU GASNAȘ, secretar de stat, Ministerul Sănătății, „Viziunea Ministerului Sănătății este să fie cât mai aproape, până la urmă cu politicile care le face, cât mai aproape de cetățeni. Este foarte dificil când se preiau anumite modele și pilotarea lor, pentru că uneori ele nu sunt atât de viabile pentru specificul țării noastre. Și atunci este un efort enorm pentru acei oameni care vor lucra acum și să poată oferi aceste servicii integrate.”
Potrivit reprezentanților ONU, violența împotriva femeilor și fetelor se manifestă de cele mai multe ori sub forma de violență fizică, sexuală și psihologică, iar acestea sunt supuse violenței în bază de gen sistemic.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.