fbpx
1.5 C
Бэлць
luni, decembrie 4, 2023

/VIDEO/ UE a investit 10 milioane de euro pentru construcția a 4 heliporturi. Unul din ele – la Bălți

Citește și:

În municipiul Bălți a fost construit un heliport, pentru transportarea pacienților pe cale aeriană de către SMURD. Proiectul finanțat de UE, are scopul de a crește siguranța și protecția populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste, în zona transfrontalieră.

ALEXANDRU BICIUȘCĂ, Ofițer superior DSE Bălți: „Aici avem scris Bălți, pilotul când aterizează, el înțelege că el a ajuns la Bălți. Acolo avem 15, 15 înseamnă că pista dată este 15×15. Helicopterul din cadrul SMURD-ului din România o să încapă pe pista dată, să aterizeze pentru intervenție mai rapidă și mai eficientă.”

Până acum, pentru preluarea unui pacient, elicopterele SMURD aterizau pe stadionul orășenesc, lucru care îngreuna rapiditatea procesului, din cauza ambuteiajelor și parcărilor neregulamentare din oraș.

SNEJANA PLEȘCO, ofițer superior pe prevenție DSE Bălți: „O importanță majoră are pista dată pentru aterizarea elicopterelor în ajutorul pacienților pentru transportarea rapidă la spitalele de urgență. O problemă de la stadion până la spital a fost ambuteiajul și parcările neregulamentare și era distanța mare până la urgență.”

GHENADIE SPĂTARI, Șed adjunct interimar DSE Bălți: „S-a pus accentul pe platforma dată, să fie cât mai în preajma Spitalului Municipal Bălți, este destinată pentru aterizarea elicopterelor care vor prelua pacienții care sunt în stare gravă.”

În Republica Moldova au fost construite patru heliporturi, iar bugetul total al proiectului, depășește 10 milioane de euro.

GHENADIE SPĂTARI, Șed adjunct interimar DSE Bălți: „Este un program operațional comun, România – Republica Moldova în cadrul proiectului SMURD-2. Astfel de piste în Republica Moldova au fost lansate, două în municipiul Chișinău, în preajma Spitalului Clinic Municipal, în preajma Centrului Mamei și Copilului, în municipiul Bălți în preajma spitalului și deja în Cahul în preajma spitalului.”

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

La Bălți se va desfășura workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”. Cum poți participa

Asociația pentru Politica Externă (APE) invită toți doritorii la workshopul „Calea către UE: progrese și oportunități pentru Republica Moldova”.  Data:...

/VIDEO/Forumul Mass-Media 2023: Dezinformarea nu dispare, își schimbă canalele de răspândire

Dezinformarea nu dispare, doar se transformă sau își schimbă canalele de răspândire. Și aceasta în pofida remediilor care credeau...
  sursa: cursbnm.md