fbpx
18.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 12, 2024

/VIDEO/ UE nu doar construiește, dar și educă. Elevii de la un gimnaziu din Glodeni au învățat ce înseamnă bugetarea participativă

Citește și:

Uniunea Europeană, nu doar construiește, dar și educă. Elevii de la gimnaziul Vasile Coroban din satul Camenca, raionul Glodeni au învățat ce înseamnă bugetarea participativă și cum pot schimba lucrurile spre bine datorită implicării.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Este un exemplu foarte bun. Este unul din proiectele în care banii nu sunt cei mai importanți. Au fost cheltuiți puțini bani, 35 de mii de lei, dar dacă să ne uităm pentru ce au fost cheltuiți, vedem că au fost folosiți cu mare folos, așa cum acest gimnaziu este unicul pentru 4 sate. Elevii singuri și-au ales ce era important pentru ei și se folosesc cu bucurie.”

În cadrul unui proiect aceștia au reușit amenajarea unui teren sportiv pe teritoriul gimnaziului din localitate.

VICTOR ZEAMĂ, manager de proiect: „În cadrul proiectului noi am avut bugetat 35 de mii de lei pentru acțiunea de activism civic, tinerii s-au adunat, au analizat, iar noi i-am ghidat în procesul de discuție. Dar după ce au selectat problema, ei au decis că ar avea nevoie de un teren de baschet și volei aici pe teritoriul gimnaziului, pentru că nu au așa ceva în comunitate.”

OLEG RUSU, director Gimnaziul „Vasile Coroban” s.Camenca: „Desigur s-au implicat la depunerea de surse financiare. A fost instalată boxa în incinta școlii. La o recreație eu singur, ca să dau un exemplu m-am dus și am donat eu primul, am vorbit cu cadrele didactice, ei au văzut și s-au implicat și ei. Noi nu am spus suma pe care am pus-o pentru că era importantă implicarea, nu suma pe care trebuiau să o depună copiii.”

Terenul sportiv nou amenajat va servi drept loc de recreere și activități sportive pentru elevii școlii, contribuind la promovarea unui stil de viață activ și sănătos în rândul tinerilor.

„Am o impresie foarte bună, pentru că noi putem petrece aici orele de educație fizică, timpul liber în afara orelor. Este foarte benefic pentru noi.”

„Acest teren de joacă este foarte benefic pentru noi, ne ajută să petrecem timpul liber, să ne jucăm volei, baschet, petrecem timpul liber cu prietenii.”

„Am o impresie foarte bună, pentru că putem la educația fizică să jucăm volei, baschet, putem face mult sport și am o impresie extraordinar de bună.

La Gimnaziul „Vasile Coroban” din comuna Camenca își fac studiile 106 elevi din patru localități.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...

/VIDEO/ Aproape 200 de asistenți sociali din Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie

Aproape 200 de asistenți sociali din municipiul Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie. Chiar dacă de la...
  sursa: cursbnm.md