Mihai Diaconu, Judecătorul Curții de Apel Chișinău reținut acum două zile în urma perchezițiilor din biroul său de inspectorii CNA și procurorii anticorupție a fost pus sub controla judiciar timp de 60 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Bălți.
Diaconu s-a ales cu acesta măsură preventivă, chiar dacă procurorii au solicitat arest la domiciliu pe 30 de zile.
Diaconu este învinuit de trafic de influență. Acesta și avocatul lui au refuzat să ofere comentarii.
Decizia magistraților din Bălți este cu drept de atac și poate fi contestată la Curtea de Apel Bălți în termen de 3 zile.
Mihail Diaconu, judecător la Judecătoria Buiucani din Chişinău, care în aprilie 2009 a judecat tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), are drum liber spre funcţia de judecător la Curtea de Apel (CA) Chişinău, potrivit zdg.md. La începutul lunii trecute, acesta a fost considerat de către membrii Colegiului pentru selectarea şi cariera judecătorilor „apt” pentru a candida, cel mai probabil, pentru locul rămas vacant după demisia lui Vasile Gurin, tatăl procurorului general Corneliu Gurin.
În aprilie 2009, Mihail Diaconu îndeplinea funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani. Conform raportului Comisiei Nagacevschi, care a investigat evenimentele din 7 aprilie 2009, acesta s-a deplasat în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), unde a admis toate cele nouă demersuri înaintate de procuror, privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Diaconu, însă, spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, şi-a păstrat intactă funcţia.
După ce, pe 15 octombrie 2013, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), era admisă cererea judecătorului Diaconu privind participarea la concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la CA Chişinău, pe 3 februarie 2014, membrii Colegiului pentru selectarea şi cariera judecătorilor, condus de Svetlana Filincova, i-au acordat acestuia, în urma examinării dosarului personal, 70 de puncte. Conform hotărârii Colegiului, judecătorului „din iad” i-au fost recunoscute mai multe merite. Totodată, în hotărâre nu se face în niciun moment referire la comportamentul magistratului în timpul evenimentelor din aprilie 2009.
Astfel, Colegiul a constatat că, pe parcursul ultimului an, proceduri disciplinare în privinţa judecătorului n-au fost intentate şi că, prin hotărârea Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, i-a fost acordat calificativul „foarte bine”. Totodată, Colegiul a stabilit că, pentru vechimea în muncă, judecătorului să-i fie acordate 6 puncte, 30 — pentru calificativul „foarte bine”, pentru examenul la limba franceză susţinut pe nota nouă — 4 puncte, alte 10 puncte pentru activitatea candidatului în domeniul ştiinţei, Colegiul făcând trimite la un număr de 9 monografii şi publicaţii ale judecătorului, dar şi la teza de doctor cu tematica „Controlul legalităţii actelor administrative”. Alte 20 de puncte Diaconu le-a acumulat după motivarea perfectată în scris şi susţinută verbal în faţa Colegiului pentru selectare. În total, 70 de puncte, suficiente pentru a fi admis la concursul pentru funcţia de judecător la CA Chişinău.
După acceptarea la concurs a lui Mihail Diaconu, pe 25 februarie, CSM a acceptat surprinzătoarea cerere de demisie depusă de Vasile Gurin, tatăl procurorului general, Corneliu Gurin, judecător la CA Chişinău din 2003 şi unul dintre cei mai respectaţi şi apreciaţi magistraţi de la instanţa de Apel. Gurin, care a activat în funcţia de judecător din 1990, a depus cererea de demisie la 24 februarie 2014, aceasta fiind acceptată începând cu 1 martie 2014.
Deşi în cererea depusă de Gurin nu au fost specificate motivele pentru care acesta a decis să demisioneze, se pare că ea are la bază faptul că judecătorul a atins vârsta de pensionare. Reprezentanţii CSM nu au precizat încă data când urmează să aibă loc concursul pentru suplinirea funcţiei vacante din cadrul CA Chişinău.