fbpx
10.7 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Val de viroze, în Bălți. Cei mai afectați sunt copii până la trei ani

Citește și:

Numărul cazurilor de viroze sezoniere a crescut cu aproximativ 30% în nordul țării, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit medicilor cei mai afectați sunt copii până la trei ani. Majoritatea ajung la spital târziu deoarece părinții recurg la automedicație.  

„Dănuț respiră, bravo. Dacă vrei să tușești, să tușești, bine? -Bine. -Nu ai obosit? -Nu. -Bravo, ești super bravo.”

Fiul Rodicăi Lupașco a început să tușească, acum câteva zile, iar febra a început să-i crească alert. Femeia a încercat să-l trateze acasă, dar la câteva zile a văzut că starea copilului s-a agravat. Pentru a nu complica situația, s-a adresat la urgență.

RODICA LUPAȘCO, mamă: „Viroza este foarte severă, cu temperaturi mari, dureri în gât, tuse puternice și e mai bine de adresat la medic, decât de făcut  tratament de sine stătător. Am ajuns cu bine, repede ne-au măsurat temperatura, sora medicală ne-a invitat în salon, aici de acum s-a făcut proba la antibiotice. Foarte repede, foarte operativ, mulțumim frumos medicilor și surorilor medicale.”

Medicii Spitalului Clinic Bălți spun că puține mămici se adresează specialiștilor din primele ore de boală a copiilor, majoritatea o fac tocmai la a 6-a zi, lucru care are efecte negative asupra sănătății celor mici.

ALA CONDREA, director adjunct SC Bălți: „Ținând cont că acum avem o statistică de mărirea a numărului de cazuri cu viroze și severitatea lor, la copii în primii trei ani de viață. Lucrurile sunt explicite. Deoarece aceștia sunt copii născuți în pandemie și post pandemie. Respectiv din cauza restricțiilor care au fost niște restricții bune, bazate pe dovezi, copiii au fost feriți undeva și contactul cu virozele sezoniere a fost mai redus. Acum la contactul cu virozele sezoniere, reacția organismului la infecția respectivă este mai fulminantă, mai agresivă.”

Specialiștii recomandă părinții să se adreseze la timp medicului de familie sau pediatrului și să aerisească frecvent încăperea unde stă copilul, iar atunci când maturii au simptome ale răcelii să intre în contact cu cei mici doar având masca de protecție.

ALA CONDREA, director adjunct SC Bălți: „Automedicația dăunează destul de sever atât evoluției bolii, atât parcursului bolii, cât și asupra stării generale și a imunității copilului. Ca să ne ocupăm cu auto tratament, ceea ce am văzut noi pe rețelele de socializare sau am citit nu știu de unde, sau  după rețetele bunicii este strict interzis și noi pediatrii nu le recomandăm părinților să facă automedicație copilului.”

În Spitalul Clinic Bălți se tratează de viroze 66 de copii și 79 de adulți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul slovac Robert Fico este în stare stabilă, dar gravă

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma...

Accident GRAV la intrare în orașul Ialoveni. Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale

Un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost implicat într-un accident grav, produs la intrare...
  sursa: cursbnm.md