-1.1 C
Бэлць
vineri, ianuarie 27, 2023

/VIDEO/ Vâșivanca ucraineană – simbolul familiei și al vieții. La Bălți a fost organizată o expoziție de fotografie

Cele mai citite

Talismanul familiei, soarele, viața și pacea, asta simbolizează pentru ucraineni vâșivanca, cămașa națională. În semn de elogiu pentru elementul tradițional, de ziua ei, membrii comunității ucrainene, dar și discipolii instituțiilor de învățământ din municipiul Bălți au participat la o expoziție de fotografie, organizată în incinta Pinacotecii

Moldovenii, și în această zi, sunt solidari cu ucrainenii.

LUDMILA CIOLANU, metodistă: „Până în secolul IXX Vâșivanca era doar haină tradițională, dar începând cu secolulu IXX, ea a început a fi purtată de către inteligenți, în semn de conștientizare națională. Acesta a început să însemne că oamenii își cunosc originile și că susțin cultura ucraineană.”

„Vâșivanca este talismanul care mă ocrotește de toate cele rele, îmi dăruiește sănătate și puteri.”

Consului Ucrainei la Bălți a declarat că pentru poporul său această sărbătoare este una de suflet, mai ales în contextul agresiunii rusești.

VLADIMIR SERGHEENCO, consulul Ucrainei la Bălți: „Vâșivanca ucraineană este una dintre cele mai vechi și frumoase tradiții ale poporului ucrainean. Ea ne reprezintă cultura, istoria, tradițiile noastre. Brodătura de pe ea sunt simboluri cunoscute de inimile tuturor, patria, familia, dragostea, credința, speranța, libertatea și puterea spirituală.”

„O iubim, este a noastră.”

„Este familia, amuletă, culori negru și roșu, în general sunt caracteristice.”

OLGA VAHNAVAN: „Vâșivanca este tradiția și cultura Ucrainei, care au fost transmise din generație în generație. Noi am participat la concursul „În ochii tinerilor” și am primit câteva premii și am venit astăzi aici să ne prezentăm familia interetnică. Soțul moldovean, iar eu ucraineancă.”

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, care are rădăcini ucrainene, a declarat că acest simbol național îi unește pe toți cei care își doresc pace în țara lor.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „Vâșivanca este simbolul unirii tuturor ucrainenilor din întreaga lume. Sunt aici, unde trebuie să fiu, lângă bălțenii mei și cred că noi moldovenii am arătat cum în timpurile grele, oamenii apropiați se ajută unii pe alții. Astăzi sunt solidar și le doresc tuturor ucrainenilor pace și un cer senin deasupra țării.”

Ziua cămășii naționale ucrainene este sărbătorită în Republica Moldova de 15 ani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Cĭnd făciau Romĭnii sarbatori la Cernăuţi Naţionaliştii Ucrainei făciau agresiune , daţile voie şi veţi fi străini ĭn casa voastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimile știri

Până în toamnă, la Bălți va fi construit un heliport. Unde va fi amplasat  

Până la sfârșitul lunii septembrie, în municipiul Bălți va fi dat în exploatare un heliport pentru elicoptere medicale. Banii...
  sursa: cursbnm.md

Vezi mai multe știri