fbpx
12.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/ Zelenski: „De ce am fost bombardați? Asta e dincolo de umanitate”

Citește și:

Președintele Ucrainei a spus poporului său că lupta și unitatea de care au dat dovadă a ridicat țara la un alt  nivel. Totodată, el a menționat că Ucraina a reușit să determine comunitatea europeană să se mobilizeze la un alte nivel.

„Vă doresc sănătate, țară unită! Nu am spus asta din întâmplare. A început a șaptea zi a unui război teribil. Un război pe care îl simțim cu toții la fel. Avem mai multă unitate în acest timp decât în treizeci de ani. La început ne-am speriat la fel, apoi ne-a durut la fel. Și acum totul este la fel. Cu excepția victoriei. Cu excepția adevărului. Cu excepția păcii. Cu excepția păcii la care vrem să ajungem. Cu excepția vieților oamenilor noștri pe care le trăim. Dincolo de Ucraina. În acest timp, am devenit una. Ne-am iertat multe. Ne-am îndrăgostit unul de celălalt. Ne ajutăm reciproc. Ne este teamă unul pentru celălalt. Ieri dimineață, în Piața Libertății am fost cu toții cetățeni ai Harkovului. Apoi inamicul ne-a aruncat pe toți în aer cu lovituri asupra clădirilor rezidențiale din Borodyanka. Noaptea trecută am fost bombardați cu toții la Kiev. Și am murit din nou cu toții în Babiy Yar – din cauza unei rachete. Deși întreaga lume promite, promite tot timpul – niciodată”, a decarat președintele Ucrainei.

„Pentru orice persoană normală, care cunoaște istoria, Babiy Yar este o parte specială a Kievului. Este o parte specială a Europei. Un loc de rugăciune. Un loc de comemorare a celor o sută de mii de oameni care au fost uciși de naziști. Locul vechilor cimitire din Kiev. Ce trebuie să fii pentru ca un astfel de loc să devină o țintă pentru rachete? Ucideți victimele Holocaustului pentru a doua oară. În timpul regimului sovietic, acolo a fost construit un centru de televiziune pe oase. Și un complex sportiv. Anexe. Au făcut un parc acolo. Pentru a șterge adevărata istorie a lui Babi Yar. Dar de ce a fost bombardat? Asta e dincolo de umanitate. Un astfel de atac cu rachete arată că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru este complet străin. Ei nu știu nimic despre capitala noastră. Despre istoria noastră. Dar ei au un ordin – să ne șteargă istoria. Pentru a ne șterge țara. Pentru a ne șterge pe toți. În prima zi a războiului, a fost bombardat cu brutalitate Uman, unde veneau sute de mii de evrei în fiecare an. Să ne rugăm. Apoi Babi Yar, unde au fost împușcați o sută de mii de evrei. Mă adresez acum tuturor evreilor din lume – nu vedeți ce se întâmplă? Așadar, este foarte important ca acum milioane de evrei din întreaga lume să nu păstreze tăcerea. Nazismul se naște în tăcere. Acesta este motivul pentru care strigă despre uciderea civililor. Se strigă despre uciderea ucrainenilor.”

– Noaptea trecută și în această noapte au continuat să lovească orașele noastre. Bombe. Rachete. Artilerie. Mitraliere. Pe civili. Din nou. Cu privire la cartierele rezidențiale. Din nou. Mariupol, Kharkiv, Kiev, Zhytomyr și alte orașe și sate din Ucraina. Acest lucru nu poate fi explicat de niciun motiv uman. Nu motivul lui Dumnezeu. Atunci ce urmează pentru Babi Yar? Ce alte facilități militare amenință Rusia? Ce alte „baze NATO”? Catedrala Sfânta Sofia? Lavra? Biserica Andriyivska? Orice visează ei – La naiba cu ei! Căci DUMNEZEU este cu noi!

– În acest timp, am unit UE la un nou nivel. Mai mare decât cel formal. Mai mare decât nivelul interstatal. La nivelul oamenilor obișnuiți. Milioane și milioane de europeni. De la Atlantic la suburbiile din Harkov, unde continuă luptele crâncene. Când Parlamentul European ne-a ovaționat în picioare, lupta noastră, a fost o apreciere a eforturilor noastre. Unificarea noastră. În șase zile de război – ca în treizeci de ani. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană ne spune „da”. Am inițiat o procedură specială de aderare rapidă. Diplomații și prietenii noștri unesc și mai mult lumea pentru Ucraina și pentru pace. Elveția neutră a sprijinit sancțiunile UE împotriva oligarhilor ruși, a oficialilor, a statului însuși și a companiilor. Încă o dată: Elveția neutră! Atunci ce mai așteaptă alte țări? Coaliției noastre anti-război i s-au alăturat acele țări pe care Moscova conta în urmă cu doar o săptămână. Acesta este un rezultat extraordinar. Nu putem rămâne neutri acum!

Și care este rezultatul pentru Rusia? Steagul acestui stat nu va mai fi văzut la turneele sportive. Cultura lumii moderne va fi acum închisă. Produsele rusești vor fi retrase de pe rafturile magazinelor din întreaga lume. Băncile rusești sunt deconectate de la sistemul global. Cetățenii ruși își pierd economiile, își pierd orice perspectivă. Mamele din Rusia își pierd copiii într-o țară care le este complet străină. Gândiți-vă la acest număr: aproximativ șase mii de ruși morți. Armata rusă. În șase zile de război. Asta fără a pune la socoteală victimele inamice din noaptea precedentă. Șase mii. Pentru a obține ceva? Pentru a obține Ucraina? Este imposibil. Nu poți schimba asta cu rachete. Bombe. Rezervoare. Orice fel de greve. Ne aflăm pe propriul nostru teritoriu. Și va exista un tribunal internațional pentru război împotriva noastră – pentru ei.

– Ucraineni! A trecut încă o noapte a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva noastră, împotriva poporului. O noapte grea. Unii și-au petrecut acea noapte în subteran – ascunzându-se. Cineva în subsol. Cei care erau mai norocoși dormeau acasă. Alții au fost adăpostiți de prieteni și rude. Timp de șapte nopți abia am dormit. Sau dormim, dar cu multă nerăbdare. Dragii mei, va veni vremea când vom putea dormi. Dar asta a fost după război. După victorie. În pacea de care avem nevoie. Pe care am prețuit-o întotdeauna. Și pe care nu le-am distrus niciodată. Vă rog pe toți să aveți grijă de cei dragi. Aveți grijă de semenii voștri. Te admir! Întreaga lume este fascinată de tine. De la vedete de la Hollywood la politicieni. Astăzi, voi, ucrainenii, sunteți un simbol al indestructibilității. Un simbol al faptului că oamenii din orice țară pot deveni în orice moment cei mai buni oameni de pe pământ. Glorie Ucrainei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prim-Ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Crucea Roșie

Sprijinul oferit de organizația Crucea Roșie persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiaților, a fost discutat de prim-ministrul Dorin...

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 18 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md