fbpx
16.4 C
Бэлць
marți, aprilie 23, 2024

Vlad Filat câștigă dosarul la CtEDO. Cât va trebui să îi achite Republica Moldova fostului premier

Citește și:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis, marți, 31 ianuarie, o hotărâre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție – dreptul la un proces echitabil, scrie unimediainfo.md.

În lumina celor de mai sus și chiar presupunând că au fost respectate celelalte drepturi la apărare (pentru comparație Kilin împotriva Rusiei, nr. 10271/12, §§ 111-12, 11 mai 2021), Curtea a considerat că nu s-a dovedit că excluderea publicului din procesul penal al reclamantului în fața instanței de fond și a instanței de apel era strict necesară în circumstanțele cauzei. În plus, ea a reținut că Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat numai asupra admisibilității recursurilor depuse de părți, fără ai fi audiat, și că această instanță nu a remediat în niciun caz lipsa de publicitate a procedurii în fața instanțelor inferioare (pentru comparație Izmestiev împotriva Rusiei, nr.74141/10, § 94, 27 august 2019, și Kartoyev și alții, citată mai sus, § 62)”, se menționează în hotărârea Curții.

Totodată, Curtea i-a stabilit lui Filat suma de 7,500 euro drept prejudiciu moral.

Pe 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a legislativului, în baza unui autodenunțului lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate

În plenul legislativului, Vlad Filat a susținut un discurs, prin care, fostul premier spune că toată clasa politică „va sări în aer”.

Vlad Filat a declarat atunci că se aștepta la un asemenea scenariu și a lăsat să se înțeleagă că acesta este orchestrat de către fostul prim-vicepreședintele PD de atunci, Vlad Plahotniuc.

Totodată, Filat a spus public că Plahotniuc deține controlul asupra Procuraturii Generale, CNA și întregului sistem judecătoresc, cu ajutorul cărora îi manipulează pe mulți deputați și nu doar.

Vlad Filat a fost învinuit de trafic de influență şi corupere pasivă. La 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

După epuizarea tuturor căilor de atac naționale, pe data de 9 august 2018, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Locuitorii din nordul țării, îngrijorați să nu piardă roada din cauza înghețurilor

„Trebuia să fie verde, iaca o dat, iată acolo, vedeți popușoiul, mai încolo uitați-vă ia, da el e galben....

Un rus a fost condamnat la 5 ani de muncă forțată, după ce a vorbit cu presa despre războiul din Ucraina

Un moscovit a fost condamnat la cinci ani de muncă corecțională pentru acuzații legate de un interviu despre război...
  sursa: cursbnm.md