fbpx
23.8 C
Бэлць
marți, iulie 2, 2024

/VIDEO/ Masculinizarea și feminizarea profesiilor, este deja un lucru obișnuit în timpul nostru. Care sunt preferințele femeilor

Citește și:

De la știință și tehnologie până la politică și afaceri, femeile demonstrează abilități excepționale și contribuie semnificativ la progresul societății. Femeile afirmă că nu mai sunt profesii exclusiv pentru bărbați.

Printre ele se numără și Maria Ivanova care de 8 ani muncește cot la cot cu bărbații, la întreprinderea care asigură bălțenii cu apă caldă și căldură.

MARIA IVANOVA, ingineră electriciană: „Bunicii și tatăl meu au lucrat în acest domeniu mai bine de 30 de ani. Prin urmare, încă din copilărie, mi s-au spus și mi s-au arătat beneficiile acestei profesii. Îmi amintesc sentimentele mele când am venit în Cet-Nord de mică, pe atunci era centrală termică, am intrat pentru prima dată în sala de utilaje și am văzut toată această putere, toată această forță. Și atunci mi-am dat seama că vreau să devin inginer în acest domeniu.”

Chiar dacă majoritatea colegilor ei sunt bărbați, activitatea pe care o face Maria nu este mai puțin importantă sau neglijată.

MARIA IVANOVA, ingineră electriciană: „Nu există probleme în ceea ce privește femeile și bărbații la întreprindere. În viață este foarte important să alegi o profesie pe care o iubești cu adevărat. Înțeleg că fac ceva important pentru oameni, pentru că toți doresc să vină acasă și să aprindă lumina, să simtă confort și căldură acasă. Și noi, toți angajații întreprinderii, dăm asta oamenilor, le dăm un sentiment de calm, siguranță și confort. Prin urmare, este o mare fericire să faci asta.”

Zilnic își pun în pericol viața pentru a asigura ordinea publică, dar și a ordona șoferii nedisciplinați. De 12 ani de zile, Doina Șpac activează în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

DOINA ȘPAC, subofițeră superioară a Serviciului Patrulare Sîngerei, Glodeni, Fălești: „Știm foarte bine că deja uniforma, statutul, graficul de lucru sau chiar banii, deja nu sunt un argument. Sunt alte posturi de muncă mult mai respectate. Acest serviciu ar trebui să vină din inimă, trebuie să îl iubești, să-l respecți până a îmbrăca uniforma, ca atunci când îmbraci uniforma, deja respectul o să-l primești tu în timpul serviciului, ceea ce fac și eu zi de zi. Exact să spun de ce am ales, nu știu, dar pot să demonstrez și să le arăt zi de zi.”

Încrederea în sine și susținerea din partea familiei au încurajat-o să accedă în funcția de polițistă.

DOINA ȘPAC, subofițeră superioară a Serviciului Patrulare Sîngerei,Glodeni, Fălești: „Acest gând mi-a venit și-mi ziceam ce să fac eu într-un colectiv de bărbați, însă întotdeauna am fost puternică, am depășat toate obstacolele pe care le-am avut pe parcursul micii mele experiențe la serviciul anterior. Având un bărbat la fel pe uniformă, a fost bărbatul care m-a susținut, m-a încurajat și mi-a dat de înțeles că eu am să fac față oriunde aș fi.”

Oxana Talpă conduce troleibuzul mai bine de 20 de ani. Aceasta spune că a îndrăgit meseria în timp ce activa în calitate de taxatoare.

OXANA TALPĂ, Șoferiță de Troleibuz: „Conduc troleibuzul mai bine de 20 de ani, în această întreprindere lucrez de 13 ani. Cariera mea a început de la taxatoare, am lucrat un an și apoi m-am uitat la scaunul șoferului de troleibuz, mi-a plăcut, am învățat și am început să lucrez, când doar am venit aici, desigur că am auzit de toate, se temeau și nu mai știu ce, diferite situații au fost, dar acum dimpotrivă, văd că mă stimează.”

Datorită Oxanei și membrii familiei au îndrăgit troleibuzul. Soțul a devenit șofer, iar fiul taxator.

OXANA TALPĂ, Șoferiță de Troleibuz: „Sunt căsătorită, am 4 copii, soțul la fel lucrează șofer de troleibuz, eu l-am adus aici. Eu i-am spus să învețe și să fie șofer. Copiii – care învață, care lucrează. Fiul meu lucrează aici taxator. La noi familia, din generație în generație lucrează la parcul de troleibuze.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzeul „Casa Buneilor” din Sarata Veche, reparat cu ajutorul membrilor grupului de inițiativă locală

Din dragoste pentru satul natal, dar și din principii de responsabilitate civică, grupul de inițiativă din satul Sarata Veche,...

Vânzarea sticlelor de plastic care nu au capacul atașat, interzisă în UE

Începând cu luna iulie, în Uniunea Europeană se interzice vânzarea sticlelor de plastic care nu au capacul atașat. Decizia...
  sursa: cursbnm.md