fbpx
8.5 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

Cine este magistratul care îl va judeca pe procurorul general

Citește și:

Primul dosar intentat pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, trimis în judecată, a ajuns în gestiunea magistratului Petru Păun. Acesta face parte din unul din completele de judecată specializate în examinarea dosarelor furtului miliardului, care au fost formate la sugestia lui Alexandr Stoianoglo. În afară de dosarele miliardului, Petru Păun mai are în gestiune şi alte dosare de rezonanţă, scrie anticorupție.md.

Petru Păun şi-a început cariera în magistratură în februarie 2018, fiind numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău pe un termen de cinci ani. Anterior, Păun a activat în calitate de avocat la Baroul de avocaţi Acord și de asistent judiciar la Judecătoria Centru din Chişinău.

Petru Păun a participat la concursul pentru funcţia de judecător în Judecătoria Chişinău la 3 octombrie 2017, obţinând de rând cu alţi doi candidaţi, cel mai modest rezultat, de 70 de puncte din 100 posibele.

Totuşi, prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 783/35 din 5 decembrie 2017, Petru Păun a fost inclus în lista celor trei candidaţi desemnaţi pentru funcţia de judecător în Chişinău. Decalajul de punctaj în comparație cu ceilalţi candidaţi care au obţinut un rezultat mai bun este de 16 puncte în cazul dui Păun. CSM și-a motivat alegerea în acest caz prin exprimarea votului exclusiv al membrilor Consiliului.

Cu câteva luni înainte, Petru Păun candidase şi pentru un mandat la Judecătoria Orhei, însă nu a trecut concursul din cauza punctajului mic, de 70, obţinut la concurs.

La finele anului trecut, au fost formate două complete de judecători specializați în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Această decizie a fost luată la 30 noiembrie 2020, la inițiativa procurorului general Alexandr Stoianoglo, decizie susținută de Consiliul Superior al Magistraturii. În cel de al doilea complet de judecată au fost incluşi magistraţii Ana Cucerescu, Eugen Beşelea şi Petru Păun. Ana Cucerescu este judecător-raportor în dosarul intentat de Stoianoglo lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu, în care controversatul Veaceslav Platon are statut de parte vătămată.

Completul respectiv a reuşit deja să se pronunţe în unele dosare ce ţin de frauda bancară. Toamna trecută, complectul respectiv s-a abţinut de la examinarea dosarului penal intentat pe numele deputatului din Partidul Şor, Denis Ulanov. Magistrații au explicat abţinerea prin faptul că au examinat dosarul așa-numiților directori ai companiilor Caritas Group, Provolirom și Dracard. Cele trei companii au provocat un prejudiciu în valoare de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Pretinșii directori ai acestor companii – Andrei Nirauța, Ala Guțu și Tatiana Dolghina – au fost condamnați la câte șase ani de detenție.

În gestiunea lui Petru Păun a ajuns şi dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită fostului deputat democrat Constantin Ţuţu. Prima şedinţă, de pregătire a cauzei, a fost numită pentru 16 noiembre anul curent, după care nu a mai fost programată nicio şedinţă.

Conform Declaraţiei de avere şi interese personale pentru anul 2020, Petru Păun duce un trai modest, singura avere raportată fiind apartamentul de 66 de metri pătraţi, cumpărat cu un an înainte de a fi numit judecător. Magistratul a raportat pentru anul trecut un salariu de 248 593 lei, iar soţia sa, angajată a Inspectoratului de Poliţie Bender, de 115.317 de lei.

Alexandr Stoianoglo va apărea pe banca acuzaţilor împreună cu Maria Cobzari, fosta şefă a secției resurse umane a Procuraturii Generale. Lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne li se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, contrar prevederilor legale a fost dispusă achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163.990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul statului. Procurorii susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Nu am observat!” În doar câteva ore, zeci de șoferi, amendați pentru că au încălcat limita de viteză

Mai mulți șoferi s-au ales astăzi cu amenzi după ce au depășit limita de viteză în localitatea Brătușeni din...

Doi bărbați din raionul Fălești, amendați pentru că au împușcat ilegal mistreți

Doi bărbați din raionul Fălești au fost amendați cu câte 25.000 de lei fiecare, pentru vânat ilegal. În luna...
  sursa: cursbnm.md