fbpx
15.7 C
Бэлць
duminică, octombrie 13, 2024

Ex-ambasadorul R.Moldova în SUA, Igor Munteanu: „Asemenea dezastru pe continentul european n-a existat de la al doilea război mondial”

Citește și:

În Ucraina are loc cel mai mare dezastru de pe continentul european de la cel de-al doilea război mondial. O spune expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, potrivit căruia războiul din Ucraina are loc întrucât Kremlinul a simțit o lipsă de unitate în relațiile dintre forțele occidentale. Potrivit lui, dacă sancțiunile comunității internaționale, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, ar fi fost mult mai dure, ar fi reușit să stopeze ambițiile expansioniste ale Moscovei. În același timp, unii primari din Republica Moldova spun că decizia Republicii Moldova de a urma gestul Ucrainei și Georgiei și de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană reprezintă un pas care va asigura, pe viitor, securitate și dezvoltare economică Republicii Moldova, notează IPN.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu spune că sancțiunile dure ale comunității internaționale aplicate Rusiei au menirea de a stopa invazia militară din Ucraina, însă aplicarea lor trebuia să aibă loc încă din anul 2014. Dacă Occidentul ar fi sancționat dur anexarea peninsulei Crimeea, ar fi descurajat pretențiile teritoriale ale lui Vladimir Putin.

„Federația Rusă a simțit slăbiciuni și exploatează aceste slăbiciuni. Atunci când oficiali occidentali au spus că niciun bocanc al soldaților noștri nu va intra în Ucraina, asta a fost simțită ca o slăbiciune. Și atunci când a preluat Crimeea și n-au urmat decât sancțiuni economice care n-au fost atât de importante pentru economia și societatea Federației Ruse, rușii au simțit că mai departe de asta Occidentul nu va susține statul ucrainean. Noi plătim acum pentru niște erori. Ultima politică de sancțiuni internaționale reprezintă un pachet foarte serios, aproape demolator pentru economia rusă. Iar oamenii trebuie să înțeleagă că aceste sancțiuni nu sunt aplicate ca viața rușilor să devină mai proastă, ci pentru a opri mașinăria militară, care în aceste momente distruge viețile și orașele din Ucraina. Asemenea dezastru pe continentul european n-a mai existat de la al doilea război mondial”, a spus expertul IDIS Viitorul în cadrul unei emisiuni televizate.

În contextul situației tensionate din Ucraina, autoritățile de la Kiev, Chișinău și Tbilisi au expediat Uniunii Europene cererile prin care și-au exprimat dorința de a obține statutul de țări candidate la aderare. Aleșii locali din Republica Moldova spun că încă la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, cetățenii Republicii Moldova au dat un vot ferm eurointegării, iar guvernanții au ținut cont de acest deziderat al oamenilor.

„Avem aspirații europene, de aceea este un pas mult așteptat de către cetățeni. Cetățenii vor să trăiască într-o lume civilizată și important ca acest mesaj să devină clar pentru toți. Mesajele transmise de unii reprezentanți politici din părticele de opoziție, vin să destabilizeze situația în localitățile noastre. Acest pas trebuia să se facă mai devreme. Noi, primarii avem misiunea nu doar de a reabilita infrastructură, ci și de a aduce civilizație în localități. Și acest mesaj a fost adresat din partea primarilor localităților”, a mai spus primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

Ieri, Ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, a prezentat ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentant permanent al Franței pe lângă UE, cererea țării noastre de aderare la Uniunea Europeană. Franța deține, în prezent, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Șeful Poliției și Dinu Plîngău se somează public. Primul vrea scuze, al doilea îi sugerează să nu facă politică

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, este somat de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, să prezinte...

De ce costă alegerile din SUA mai mult decât PIB-ul Moldovei?Traseul miliardelor de dolari din campania electorală

Într-o lume de Zuckerbergi, Muski și Bezoși, numele de Timothy Mellon probabil că nu vă spune nimic. Este însă...
  sursa: cursbnm.md