fbpx
18.2 C
Бэлць
duminică, mai 5, 2024

/FOTO/ Tiraspolul cere recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii R.Moldova de aderare la UE

Citește și:

Tiraspolul cere Chișinăului și comunității internaționale să-i recunoască definitiv independența, după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Printr-un comunicat de presă emis de așa-numitul minister de externe din stânga Nistrului, Tiraspolul se declară nemulțumit că autoritățile de la Chișinău nu s-au consultat cu regiunea transnistreană înainte de a semna cererea.

„Tratăm cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine. Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, cu ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria asupra parametrilor conviețuirii, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri în formatul 5+2, refuzul de a se întâlni la cel mai înalt nivel, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul ”Berlin Plus”, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.

Considerăm necesar să subliniem că poporul transnistrean și-a determinat soarta în mod civilizat și democratic la 2 septembrie 1990, când a oprit agresiunea militară a Moldovei în anii 1991-1992, și-a apărat libertatea și independența, a confirmat inviolabilitatea cursului către internațional. recunoașterea suveranității și independenței Republicii Moldovenești Nistrene la referendum național din 17 septembrie 2006”, se arată în comunicat.

Totodată, Tiraspolul accentuează în comunicat că cu solicitare de recunoaștere a independenței Transnistriei s-au adresat către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.

„În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

În același timp, facem apel la ONU, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma de – Republica Moldovenească Nistreană, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrian la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, se menționează în comunicat.

Amintim că, Republica Moldova a depus, ieri, cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița.
Sursa: sinteza.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rușii au bombardat Harkov cu drone de trei ori chiar în timpul slujbelor de Înviere

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva...

/VOX POP/ Ce bucate pun bălțenii pe masă în ziua de Paște și cât s-au cheltuit

„O să fie după tradiție și piftie și pârjoale, sarmale, totul o să fie ca la moldoveni, iar a...
  sursa: cursbnm.md