fbpx
8.5 C
Бэлць
miercuri, mai 8, 2024

Totul despre candidații la Primăria Bălți. Partea III. Culorile politice și averile declarate

Citește și:

În cea de-a treia parte a seriei „Totul despre candidații la Primăria Bălți”, vă prezentăm alți cinci candidați. Este vorba despre socialistul „Escrocul magician”, candidatul lui Usatîi, culorile politice ale lui Sergiu Burlacu, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei și ex-comunistul Marc Tkaciuk.

„Escrocul magician” cu acte de caritate

 „Мошенник-Волшебник” sau „Escrocul magician” nu e o etichetă, așa se intitulat într-o emisiune televizată din Rusia, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Maxim Moroșan. 

/FOTO/ Maxim Moroșan

Stabilit în Federația Rusă, Moroșan e cunoscut și sub numele de Maxim Belschii și a participat la emisiuni și concerte cu numere de „magie”.

„Cineva mă numește escroc, peste câteva minute îmi zice că sunt magician. Apoi peste două minute când le dispare telefonul, mă numesc din nou escroc. Când li-l întorc, îmi zic din nou magician. De aceea eu singur m-am încurcat, așa că decideți voi”, spunea Moroșan în 2018 la un show de talente din Rusia. 

Are 34 de ani și este originar din orașul Bălți, iar la vârsta de 12 ani a plecat la Moscova împreună cu mama sa. Moroșan a absolvit Academia Financiar Industrială din Moscova.

Acum un an a început să se facă vizibil la Bălți, fiind numit președintele Asociației Obștești „Sunt Bălțean” (Я Бельчанин). Activitatea asociației se axează pe comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial, vizite la veterani și acte de caritate, iar iarna trecută, ONG-ul a anunțat public că plătește facturile veteranilor de război. 

/FOTO/ Eu sunt Bălțean

L-am întrebat pe Moroșan de unde a luat banii pentru a achita facturile veteranilor, dar și pentru câți veterani a achitat ONG-ul:  „Noi am susținut șapte veterani pe parcursul a nouă luni, parțial erau sursele mele, dar sumele erau mari și de aceasta cu ajutorul bălțenilor, antreprenorilor, business-manilor și celor cărora le pasă, cu toții împreună cumpăram pachete cu produse, medicamente și desigur achităm toate facturile, noi ne uităm care este suma totală și împreună cu bălțenii, cu antreprenorii achităm facturile” 

Moroșan mai conduce o organizație. Se numește Uniunea Antreprenorilor Ruso-Moldoveni (Союз Русско-Молдавских Предпринимателей), care a fost fondată în septembrie 2020, în Federația Rusă. Într-o postare pe pagina de Facebook a Fondului internațional de asistență pentru veteranii din sport „IFAVIS”, se anunță că în perioada 2020-2021, Uniunea Antreprenorilor lui Moroșan, susținută de IFAVIS și de alte organizații, a desfășurat peste 20 de acte de binefacere și activități sportive pe teritoriul Rusiei. IFAVIS este condusă de Grigore Caramalac, cunoscut și Bulgarul, o autoritate criminală dată în căutare de autoritățile de la Chișinău.

/FOTO/ IFAVIS, Maxim Moroșan din partea stângă

Maxim Moroșan deține și cetățenia Federației Ruse, iar la Moscova are două firme. Este proprietarul și administratorul companiei „МТЛ Авто Лидер” (Auto Lider), care are genul de activitatea deservirea și vânzarea automobilelor, și mai deține 70% din compania  „СтройТрубПласт” (StroiTrubPlast), care se ocupă de comercializarea angro a materialelor lemnoase și materialelor de construcții.

În vara anului curent, candidatul a fost ales șeful organizației teritoriale din Bălți al Partidului Socialiștilor, după ce predecesorul său, Alexandr Nesterovschi a părăsit formațiunea.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, veniturile familiei Moroșan în 2022 au fost modeste. Cei doi soți au încasat un venit de 900 de mii de ruble rusești, echivalentul a 252 de mii de lei, de la firma Auto Lider.

În declarație se mai regăsește un intravilan de 0,16 ha, obținut în 2018 printr-un contract de donație.

Moroșan este proprietarul unui apartament de 36,2 metri pătrați, pe care l-a cumpărat în 2019 cu 3,3 milioane de ruble rusești, aproximativ 890 de mii de lei. 

În declarația de avere se regăsesc trei automobile. Un Nissan Teana fabricat în 2014 și procurat în 2019, al cărui valoare declarată e de un milion de ruble rusești, echivalentul a 270 de mii de lei, un Mercedes-Benz S500 fabricat în 2014 și procurat în 2023, valoarea căruia este de trei milioane de ruble rusești, circa 650 de mii de lei, și un Audi Q5, fabricat în 2010 și procurat în 2021 contra sumei de 1,5 milioane de ruble rusești, aproximativ 360 de mii de lei.

Candidatul socialiștilor la funcția de primar declară și trei ceasuri scumpe pe care le-a primit cadou în 2021 și 2022 – un Rolex, un Breguet și un Concord.

Moroșan promite bălțenilor cantine, magazine și farmacii sociale cu medicamente accesibile, transport cu tarif redus în fiecare cartier, asistență pentru familii cu mulți copii și cu venituri mici, renovarea capitală și condiții confortabile în grădinițe și școli – atât cu predare în limba rusă, cât și în limba „moldovenească”.

Candidatul de la PP. Partidul Nostru

După aproape două mandate la Bălți, Renato Usatîi, liderul PP. Partidul Nostru, îl susține în acest scrutin pe Alexandr Petkov. Petkov are 50 de ani, e istoric și politolog de profesie și este de baștină din raionul Cantemir. În perioada 2010-2014 a fost deputat în Parlament din partea Partidului Comuniștilor.

/FOTO/ Alexandr Petkov

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Petkov, a schimbat partidul. S-a regăsit pe poziția a treia în lista candidaților din partea Partidului Patria, care l-a avut cap de listă pe Renato Usatîi. Însă cu o zi înainte de alegeri, formațiunea a fost exclusă din cursa electorală, pentru că ar fi folosit bani ce proveneau din străinătate.

În campania electorală a alegerilor locale din 2015, Petkov a donat pentru partidul lui Renato Usatîi, 96 de mii de lei, menționând sursa de venit ca fiind salariul de redactor-șef încasat de la Omega. Asta deși, potrivit declarației de avere pentru anul respectiv, Petkov a încasat de la Omega aproape 12 mii de lei, de 8 ori mai puțin decât în documentul de la CEC. În 2015, familia Petkov a declarat un venit total de circa 60 de mii de lei și o donație de 10 mii de dolari.

Petkov este administratorul și proprietarul firmei OMG-Media Grup SRL. Compania a fost fondată în 2011 și are ca gen de activitate producția de filme cinematografice, publicitate, comerțul cu amănuntul a ziarelor și a revistelor.

Potrivit declarației de avere depuse de candidat la CEC, Petkov a moștenit anul trecut o avere de 46 de mii de euro, iar soția sa a primit două donații în valoare de 116 mii de lei. Dacă analizăm declarațiile de avere depuse de Petkov în perioada în care era deputat, observăm aceeași tendință de a primi donații. În 2013, acesta a declarat că soția sa a primit o donație de șapte mii de dolari de la sora sa, iar în 2015, alți 10 mii de dolari.

L-am întrebat pe Petkov de la cine a primit moștenirea de 46 de mii de euro, iar politicianul a răspuns că „au rămas niște bani de la mama care a murit”.

Pe lângă donațiile și moștenirea generoasă, venitul familiei în 2022 a fost modest. Petkov a obținut 640 de euro din publicitatea online, iar soția sa, puțin peste 154 de mii lei din salariu de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”. Tot anul trecut, familia a vândut un automobil pentru care a încasat 80 de mii de lei.

În declarația de avere se mai regăsește un apartament de 93,6 metri pătrați, primit donație în 2014.

Petkov promite bălțenilor finalizarea reconstrucției Parcului Victoria, reconstrucția Lacului Orășenesc, dezvoltarea Parcului municipal de Transport, precum și crearea unui Consiliu Obștesc Anticorupție.

Culorile politice ale candidatului Burlacu

Sergiu Burlacu este candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova. Este originar din Bălți și a studiat la Institutul Nistrean din Bălți, specialitatea business și administrare, iar în prezent este student la masterat, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, extensiunea Bălți.

/FOTO/ Sergiu Burlacu

Cariera politică și-a început-o în 2017, iar de atunci a „îmbrățișat” mai multe partide. În 2017 a fost ales președintele Organizației Teritoriale Bălți a Partidului Unității Naționale. Partidul se ținea de o politică unionistă, iar scopul principal era Unirea Republicii Moldova cu România.

Patru ani mai târziu, la alegerile parlamentare anticipate din vara lui 2021, Burlacu a candidat pe lista Partidului Democrația Acasă, condus de Vasile Costiuc, însă formațiunea nu a intrat în Parlament.

Un an mai târziu, Burlacu din nou își schimbă culoarea politică și trece la un partid nou format, Partidul Național Moldovenesc. Împreună cu Dragoș Galbur încep mai multe activități de promovare a partidului și de formare a echipei, totul până în august 2023, când Burlacu decide să părăsească formațiunea și să se alăture Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vlad Filat. La scurt timp este desemnat candidatul PLDM la funcția de primar de Bălți.

Când a depus prima declarație de avere la Autoritatea Națională de Integritate, pentru 2019, Burlacu a declarat un venit total de nici trei mii de lei. Următorul an, venitul candidatului a fost de aproape 19 mii de lei, „grosul banilor” venind de la două firme – una specializată în domeniul construcțiilor, iar alta în servicii media. În 2021 a declarat un salariu de 10 mii de lei de la o firmă specializată în consultanță și 20 de mii de lei primiți donație, precum și indemnizația de la Consiliul municipiului Bălți în valoare de 590 de lei. 

Anul trecut, venitul lui Burlacu a crescut. A încasat aproape 119 mii de lei de la Răut SA, Consiliul municipal și o asociație obștească. Tot anul trecut, candidatul s-a căsătorit iar evenimentul a adus tinerei familie 230 de mii de lei. Mai mult, soția sa, care este angajată la Centrul Medicilor de Familie din Bălți a suplinit bugetul familiei cu încă 234 de mii de lei. Tot în 2022, soții au primit donație un apartament de 42,4 metri pătrați. 

Burlacu mai declară un automobil Volkswagen Jetta, fabricat în 2015 și cumpărat în 2022 cu suma de 166 de mii de lei.

Burlacu promite în această campanie, un program concentrat pe dezvoltarea socială și economică a Municipiului Bălți și pe creșterea nivelului de viață a bălțenilor.

Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) pentru funcția de primar la Bălți este Aureliu Filipp, tot el și șeful organizației teritoriale a formațiunii la Bălți.

/FOTO/ Aureliu Filipp în partea dreaptă, Ion Chicu în partea stângă

Aureliu Filipp este absolventul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Institutului Agricol din Chișinău și a Academiei de Administrare Publică pe lângă președintele R. Moldova. Administrația publică nu-i este străină. Potrivit CV-ului său, în perioada 2003-2011 a fost consilier municipal la Bălți, cu o pauză între 2006 și 2007, când a fost viceprimar.

Filipp și-a mai dorit să fie consilier municipal la Bălți, așa că în 2015 și 2019 a candidat independent, dar nu a obținut mandat.

În prezent, Aureliu Filipp este directorul filialei nord la Societatea pe Acțiuni „Cricova-Vin”, de unde a încasat în 2022 un venit salarial de circa 256 de mii de lei. Candidatul PDCM mai declară două terenuri, o casă de locuit, și un apartament. Filipp deține și 5% din SRL Beldornvin, firma care are un magazin de băuturi alcoolice, cu același nume, în orașul Bălți.

Aureliu Filipp promite că va construi sanatoriul „Bălțeanca”, parcări supraetajate și va instala panouri fotovoltaice în oraș.

Ex-comunismul Tkaciuk, candidat la Bălți

Și fostul deputat comunist Marc Tkaciuk candidează la funcția de primar, fiind susținut de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”, formațiune al cărui co-fondator este. 

/FOTO/ Marc Tkaciuk

A fost deputat al Parlament din partea comuniștilor în perioada 2001-2002. Ulterior a fost numit consilierul președintelui în exercițiu din acea perioadă, Vladimir Voronin, funcție pe care a deținut-o până în 2008. La alegerile parlamentare din 2009 obține un nou mandat de deputat,

dar își dă demisia în mai 2014, înainte de încheierea mandatului. Ulterior a plecat și din partid, acuzând comuniștii că au „îmbrățișat” o politică pro-UE, în defavoarea apropierii de Federația Rusă. „Nu se poate să susţii în declaraţii cursul integrării în Uniunea Vamală şi în acelaşi timp să aştepţi complimente de la UE”, a declarat atunci politicianul.

Tkaciuk este fondatorul Școlii Superioare de Antropologie, acreditată ca universitate în 2005, perioadă în care acesta era consilier prezidențial. 

În 2013, un raport al Curții de Conturi dezvăluie că firma lui Tkaciuk, Școala Superioară de Antropologie SRL (care deține și instituția de învățământ), a cumpărat un teren agricol 2,4 hectare în comuna Tătărăuca Veche la preț de doar 65 de mii de lei. Ulterior a fost schimbată destinația terenului în teren de construcții, astfel fiind prejudiciat bugetul statului cu peste trei milioane de lei.

În prezent, Marc Tkaciuk activează în calitate de redactor-șef al revistei „Stratum plus”, o publicație științifică cu profilul „istorie și arheologie”, care are ca fondator Universitatea „Școala Superioară de Antropologie”. 

Conform declarației de avere, Tkaciuk declară pentru anul 2022 un venit de 36 de mii lei, salariul său și al soției de la publicația „Stratum-Plus”. Candidatul a mai obținut aproape 139 de mii de lei sub formă de onorariu de la HD-Centre (Centrul pentru Dialog Umanitar), o organizație care lucrează „pentru prevenirea și rezolvarea conflictelor armate din întreaga lume, prin mediere și diplomație discretă”.

Familia Tkaciuk mai deține și un apartament de 93 de metri pătrați pe care l-a primit donație în 2011.

Candidatul Progresului Civic promite în campania electorală construirea grădinițelor și a terenurilor de sport, repararea țevilor și acoperișurilor, modernizarea, amenajarea și repararea străzilor principale din Bălți.

Dorin RUSU (TV Nord), Marcela ZĂMOSTEANU (RISE Moldova)

Fact-checking pentru acest material a fost realizat de Departamentul de Fact-checking al RISE Moldova.

Acest material a fost realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy în cadrul proiectului „Development and promotion of investigative journalism in local media”, implementat de RISE Moldova. Opiniile exprimate în această publicație aparţin în exclusivitate autorului şi nu reflectă neapărat poziţia National Endowment for Democracy. Instituțiile finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialelor publicate.

Vezi și Totul despre candidații la Primăria Bălți. Partea II. Ce averi au declarat

Vezi și Totul despre candidații la Primăria Bălți. Partea I: Sateliții lui Șor

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

În luna aprilie, mai multe persoane au fost încadrate în câmpul muncii decât au primit ajutor social

Pentru prima dată s-a reușit încadrarea unui număr mai mare a persoanelor pe piața muncii decât toți șomerii care...

/METEO/ Vremea se răcește. Se așteaptă ploi

Temperaturi mai joase și ploi în zona de sud, prognozează pentru ziua de azi, 8 mai, Serviciul Hidrometeorologic de...
  sursa: cursbnm.md