fbpx
19.8 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ 20,1% din profesorii din Republica Moldova sunt la pensie. Îmbătrânirea cadrelor didactice și lipsa tinerilor specialiști – problema gravă a societății

Citește și:

Salariile mici și munca excesivă îi fac pe tinerii specialiști să nu aleagă meseria de învățător chiar dacă au absolvit o facultate în domeniu. Din numărul total de cadre didactice din Republica Moldova, doar 8,7% au sub 30 de ani. În ultima perioadă, lipsa profesorilor în școli și îmbătrânirea cadrelor didactice au devenit o problemă cu care se confruntă majoritatea instituțiilor de învățământ din țară.

Mai bine de 52 de ani Ludmila Armaniuc este învățătoare de clasele primare. Femeia spune că chiar dacă își iubește meseria și se simte foarte bine în fața elevilor, anii îi fac dificilă activitatea. În lipsa tinerilor specialiști în domeniu, femeia spune că nu poate merge la odihna bine meritată.

„Toată experiența acumulată de mine și de colegii noștri, desigur că ne dorim să o transmitem tinerilor. Ceea ce ține de tinerii specialiști, lor într-adevăr le este greu. Le vine greu să lucreze cu acest continget de copiii, iar în al doilea rând le este greu din perspectiva metodică, baza materială, condțiile înseamnă foarte mult. Fiecare din noi se gândește, termin acest an și gata. Pentru că fizic deja și noi suntem obosiți.”

În aceeași situație sunt și alți colegi ai Ludmilei Armaniuc.

Natalia Moglan, profesoară de clasele primare: „Mergi la serviciu cu plăcere, dar uneori sănătatea te trădează. Bineînțeles că îmi doresc să vină în schimb cineva mai bun, ca omul să iubească copiii, lucrul. Am două fete care sunt profesoare de clasele primare și înțeleg foarte bine de ce tinerii specialiști nu-și doresc să vină în școală.”

Tudor Grozavu, profesor: „Consider eu că timpurile s-au schimbat, iar tinerii nu sunt atrași, ținând cont de situația economică din țară, majoritatea din ei dorindu-și să plece peste hotare, ca să aibă un profit. Puțin sunt din cei care rămân în țară să activeze.”

Tatiana Melenciuc, profesoară de clasele primare: „Printre pensioneri au rămas doar cei care își iubesc cu adevărat meseria. Profesia este una dificilă, foarte grea, dar noi iubim copiii, ne iubim meseria.”

Tinerii care activează în domeniu spun că au ales această cale mai mult pentru suflet. Fără dăruire și vocație nu poți să reziști spune Ion Căciula, un profesor care activează deja de opt ani în Liceul Teoretic „Vasile Coroban” din orașul Glodeni.

Ion Căciula, profesor: „Ministerul a inițiat un sistem de programe prin care să sprijine tinerii specialiști, oricum această profesie rămâne neatractivă, din cauza că sunt alte domenii ale spațiului economic care se vor cuprinse de tineri, dar în oricare caz pentru mine este interesant să fiu în permanentă conexiune cu oamenii.”

20,1% din numărul de dascăli din țară sunt persoane cu vârsta de 60 de ani și mai mult. Plecarea acestora din sistem, ar genera o lipsă acută a cadrelor didactice.

Ludmila Gurscaia, directorul Liceului Teoretic „Lev Tolstoi”, orașul Glodeni: „Este foarte puțin, foarte, cu toate că noi în fiecare an trimite cerere pentru tineri specialiști. Chiar anul trecut am cerut un profesor de biologie, dar nu a venit. Închipuiți-vă cum l-am anunțat eu pe profesorul care din timp m-a anunțat că fizic nu mai poate să rămână în instituție. L-am rugat și el a rămas.”

Directorul instituției Lev Tolstoi din orașul Glodeni spune că din cauza salariului mic și volumului mare de lucru, majoritatea tinerilor care vin să lucreze nu se rețin foarte mult.

„Noi am avut cazuri când un tânăr specialist a lucrat doar două zile și a plecat. Argument- salariul mic. Tinerii trebuiesc motivați. Profesia trebuie aleasă cu suflet, dar acum cum se face, la pedagogie merg doar tinerii care nu au notă suficientă pentru alte specialități. Remunerarea pe care o primesc profesorii noștri, nu corespunde cu cheltuielile fizice și morale.”

În Liceul „Vasile Coroban” din Glodeni media de vârstă a angajaților este 40-45 de ani. Directorul instituției, Lilia Leucă, spune că, an de an, îmbunătățește condițiile din școală pentru a atrage tinerii.

„Tinerii pleacă în căutarea unui job mai plătit pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și de aceia ne confruntăm cu acest proces de îmbătrânire a colectivelor pedagogice. Avem 12 profesori care sunt la pensie și 12 tineri, care activează în instituție până la 10 ani. Totodată, le mulțumim cadrelor didactice la pensie, pentru că nu avem cu ce le înlocui.”

Anual, numărul cadrelor didactice scade, iar deficitul de profesori crește. În scolile din țară sunt peste 2.350 de locuri vacante.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

  1. Вы неправильно указали фамилию учителя начальных классов, не Людмила Арманюк, а Людмила Романюк.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...

/FOTO/ Accident în raionul Edineț. O femeie a ajuns la spital

O femeie de 47 de ani, a juns la spital după ce a fost tamponată de o mașină în...
  sursa: cursbnm.md