fbpx
18.7 C
Бэлць
sâmbătă, mai 11, 2024

/VIDEO/ Ce se întâmplă cu anvelopele uzate de la punctele de vulcanizare din țară

Citește și:

Anual, sute de tone de anvelope scoase din uz se transformă în deşeuri care nu se descompun şi poluează mediul. Marea majoritate a pneurilor uzate sunt depozitate la stațiile de vulcanizare din țară, fără a se ține cont de careva reguli. Proprietarii acestor stații spun că acest lucru se întâmplă din cauză că nu există puncte de colectare și reciclare a anvelopelor în nordul țării, iar ei nu au ce face cu aceste pneuri.

„Pentru ca să scăpăm de toate aceste cauciucuri care nu ne trebuie, ar fi foarte bine ca în fiecare oraș, în fiecare localitate unde este amenajată vreo vulcanizare. Ca să fie un punct de colectare a cauciucurilor, ca să ne fie și nouă mai ușor. Câte mașini noi avem în oraș. Nu va merge fiecare la Chișinău să își ducă anvelopele. Ar fi foarte comod să fie organizate niște puncte de colectare.”

Ca să nu adune anvelope în cantități foarte mari, proprietarul acestei stații de vulcanizare le reîntoarce clienților. Iar pentru ca aceștia să nu refuze să le ia, angajații le împachetează din contul agentului economic. 

„Noi pur și simplu le reîntoarcem. Noi cumpărăm pachete speciale pentru anvelope și le dăm oamenilor înapoi. Desigur că nu este convenabil, pentru că acest lucru are cheltuieli suplimentare. Desigur am vrea ca să fie un program special ca să un program unde am putea reutiliza  gratis. Adică ar fi careva întreprinderi unde noi am duce aceste anvelope.”

El spune că din anvelopele uzate se poate obține materie primă pentru diverse domenii, iar câteva puncte de colectare în toată țara ar fi binevenite.

„Eu am auzit că sunt careva întreprinderi care le folosesc la diverse chestii. Terenuri pentru sport. La nivel de stat de organizat acest lucru, mai exact dacă ar exista mai multe puncte de colectare. Eu cred că eu și mai mulți colegi de-ai mei am duce, chiar și cu transportul nostru.”

Vasilii Mihalciuc, proprietarul unei stații de vulcanizare din Bălți ne-a spus că știe despre existența unei fabrici de reciclare din Chișinău, doar că depozitarea și transportarea pneurilor uzate impune cheltuieli suplimentare pe care nu toți agenții economici și le permit.

„Am sunat, am căutat. Ne-am informat despre prețuri, ne-au spus acolo câte doi lei, trei lei pentru kg. Am întrebat în ce cantitate primesc și ei au spus că foarte mult. Dar am înțeles că eu trebuie încă să plătesc, nu mie, dar eu trebuie să achit. Adică eu duc cauciucurile, cu transportul meu și încă achit. Nu e convenabil și de asta dăm totul înapoi la oameni.”

Potrivit activiștilor civici, Republica Moldova nu are un cadru legal care ar reglementa depozitarea și reutilizarea pneurilor.

Maxim Burduja, activist civic: „O bună parte din pneuri rămâne neutilizată, neștiind ce să facă cu ele. Majoritatea vulcanizărilor nu cunosc ce să facă cu ele. La nivelul municipiului Bălți nu este discutat despre această problemă. Nici la Chișinău nu este o cale mai bună. Este o singură întreprindere, care face ulei de piroliză. De la Bălți să la Chișinău nimeni nu va duce 130 de km, mai ușor să le arunci undeva unde ai posibilitatea.”

Potrivit datelor oficiale, anual, Republica Moldova importă 15.000 de tone de anvelope, iar 80% dintre acestea se transformă în deșeuri.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Dieta verde încetineşte evoluţia cancerului de prostată

O dietă bazată pe plante – una care nu exclude carnea şi peştele, dar care este compusă în mare...

Bătaie la beție, la Glodeni. Victima se află în stare gravă la spital

La data de 8 mai 2024, în jurul orei 21:19, poliția din Glodeni a fost înștiințată de către reprezentanții...
  sursa: cursbnm.md