„Acum se angajează cei care au pe cineva care să-i angajeze, dar așa să te duci nu-i trebui tu la nimeni, nicăieri.”
Corupția la angajare și absența concursurilor transparente pentru funcțiile publice rămân o problemă în societatea noastră. În ciuda eforturilor de combatere a corupției și de asigurare a transparenței în procesul de recrutare, există încă cazuri unde candidații sunt avantajați din diverse motive, în detrimentul principiilor de meritocrație și egalitate de șanse.
Deși a absolvit două facultăți și s-ar părea că nu ar trebui să aibă probleme la angajare, Ion Ungureanu spune că nu a putut să obțină locul de muncă pe care și l-a dorit deoarece nu are cumetri influenți și nici suficienți bani pentru ași asigura un loc de muncă bine plătit.
ION UNGUREANU, șomer: „Eu sincer am două studii superioare și sunt neangajat în câmpul muncii, deoarece unde am apelat, până acuma stau copiile la documentele mele și tot numai cu speranța, de aceasta acuma după hotare circu. Mulți caută cu experiență sau dacă te duci cumătrismul, nănășismul, trebuie cumpărat locul de muncă, așa este cu părere de rău.”
Mulți oameni consideră că transparența procesului de angajare este asigurată doar pe hârtie, nu și în practică.
„Aceasta peste tot este așa, destul de clar și cuprinzător, fără mită nu ai cum, unde te-ai aranja trebuie să dai dare de seamă.”
„30 de mii de euro, se auzea, care posturi sunt mari unde sunt bani, se învârtesc, dacă dorești dai examenele, la poliție cum a fost mita așa și a rămas.”
„Merge lupta pentru ca să fie transparenți cum se aranjează la lucru, înainte știți cum se aranja, care avea bani se aranja.”
Consilierul municipal din Bălți, Sergiu Burlacu, este de părerea că la funcțiile de conducere importante, mai cu seamă în întreprinderile din Bălți, se află tot mai puțini oameni competenți, din simplul motiv că nu toate concursurile de angajare se petrec transparent.
SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Societatea din Republica Moldova și-a pierdut încrederea în transparența luării deciziilor în organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante la nivel de conducere. Întreprinderile municipale, instituțiile publice s-au transformat într-o modalitate de control a fluxurilor la nivel municipal și nu cred că nu ar fi la fel și la nivel republican, este mult de lucru pentru a întoarce încrederea oamenilor asupra transparenței în luarea deciziilor, este mult de lucru pentru ai convinge pe oamenii competenți să participe în astfel de concursuri, unde în baza meritocrației oamenii vor ajunge în funcții publice de conducere.”
Potrivit experților, un sistem de angajare bazat pe merit și competențe ar contribui la o guvernare mai responsabilă și la servicii publice mai calitative.
ION PRUTEANU, Șeful Direcției Educație Anticorupție, CNA: „Orice concurs desfășurat în entitatea publică trebuie să fie făcut în baza anumitor reguli, în primul rând când vorbim de recrutarea și promovarea agenților publici în cadrul entităților, se efectuează printr-un concurs public, unde sunt stabilite criterii clare de selectare, cel care vine la concurs trebuie să știe care sunt condițiile.”
Potrivit legislației, în Republica Moldova, o funcție publică poate fi obținută dacă treci concursul de angajare. Acesta este efectuat cu scopul alegerii celui mai potrivit candidat.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.