fbpx
16.4 C
Бэлць
joi, mai 16, 2024

/VIDEO/ De 15 ani – profesor de clasele primare: „Nu am avut visul cel mai mare în copilărie să devin învățător”

Citește și:

„În viață sunt trei lucruri care îl caracterizează pe om, este munca, corectitudinea și ativitatea lui de prosperitate, activitatea lui de a avansa în domeniu.”

Aurel Leșcic este unul dintre puținii profesori – bărbați care muncesc în școlile primare din țara noastră. De 15 ani își dedică viața copiilor. Fiecare lecție o gândește minuțios, pentru ca cei care de abia au pășit pragul școlii să fie interesați de carte.  Administrația Școlii Primare „Spiridon Vangheli” din Bălți apreciaze eferturile pe care le face învățătorul, mai ales că anul acesta, Aurel Leșcic s-a clasat pe locul trei la concursul național „Profesorul anului”.  

VALENTINA GOIMAN, directoare, Școala Primară „Spiridon Vangheli”: „Dacă îl iubesc elevii sau nu, îl iubesc copiii, pentru că Aurel Leșcic este și actor, este și dansator, Aurel Leșic este și un comic deosebit, și cântă, și dansează, și desenează. Părinții îl aleg, îl solicit pentru că anul acesta având clasa întâi, am avut cu mult mai mulți doritori, decât au nimerit în clasa dumnealui.”

Chiar dacă este profesor deja de 15 ani, în anii de liceu, Aurel Leșcic și-a dorit cu totul altă meserie.

AUREL LEȘCIC, profesor de clasele primare: „Sincer să vă spun, nu am avut visul cel mai mare în copilărie să devin învățător, fac parte dintr-o familie de pedagogi și gustul amar al acestei meserii îl cunosc. Doream să fiu actor, dar încă o data m-am convins că nu oamenii își aleg meseria, ci meseria ne alege pe noi. Și îmi place, îmi place să fiu copil, îmi place să fiu așa ca ei, să fiu cât mai tânăr.”

Lecțiile lui Aurel Leșcic sunt inedite, iar copiii sunt conectați fără întrerupere la procesul de învățare.

AUREL LEȘCIC, professor de clasele primare: „Încerc pe fiecare dintre ei să le acord aceeași mica atenție. Chiar să-l întreb, chiar să-l ridic, chiar să-I facă acea obiecție „fii atent”, „este vorba de ceva important”, el permanent înțelege că nu este lăsat în umbra. Din acest considerent ei sunt concentrați. Cu toate că, copii sec XXI, sunt copiii cărăra le e foarte greu să-și concentreze atenția.”

Învățătorul nu vine niciodată la școală nepregătit, în fiecare seară gândește o nouă abordare pentru orele din ziua următoare.

AUREL LEȘCIC, professor de clasele primare: „Înainte de acest secnariu este o plimbare întotdeauna, îmi place foarte mult să mă plimb cu Bicicleta și drumul spre casă, navesta aceasta o fac utilizând acest mijloc de transport. Atât timp cât îl parcurg, analizez mai multe scenario, ce trebuie să fac, după aceasta mă așez în fața computerului, încep a schlipui careva material și a aduna un tot întreg. O lecție aproximativ îmi ia 2, poate chiar și 3 ore depinde de conținutul lecției. În fiecare an, la fiecare promoție, trebuie să găsești o nouă cale, poți să te bazezi pe experiența pe care ai avut-o în trecut, dar pe lângă ea, trebuie să cauți ceva nou. Să te acomodezi.”

Potrivit învățătorului, relația dintre dascăl și părinții elevilor este una complicată. Acesta susține  că adesea părinții nu vor să asculte sfaturile pe care le primesc de la specialiști.

AUREL LEȘCIC, professor de clasele primare: „La moment este destul de complicată. Mulți părinți consideră că deja ei știu, ei cunosc ce trebuie să cunoască copilul lor și cum trebuie să i se ofere aceste capacități, această informație. Mulți din ei sunt aroganți și nu doresc să asculte acel sfat a unei personae care este specialist în domeniu.”

Pentru Aurel Leșcic, participarea la consursula Național Profesorul anului a fost cu adevărat o provocare, care s-a soldat cu succes.

AUREL LEȘCIC, professor de clasele primare: „Acest concurs, pe lângă experiență, tot odată a scos la iveală acele lacune pe care le am și pe care ar trebui să le lichidez în domeniul meu profesional. Nu știu dacă aș dori încă o dată să trec prin acest concurs, dar un lucru est ecert, nu regret că am participat și nu regret de ceea ce am văzut în situațiile în care am fost. Încă o data m-am convins că în viață trebuie să faci ceea de ce îți este frică, atunci vei începe să crești.”

Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Nu am observat!” În doar câteva ore, zeci de șoferi, amendați pentru că au încălcat limita de viteză

Mai mulți șoferi s-au ales astăzi cu amenzi după ce au depășit limita de viteză în localitatea Brătușeni din...

Doi bărbați din raionul Fălești, amendați pentru că au împușcat ilegal mistreți

Doi bărbați din raionul Fălești au fost amendați cu câte 25.000 de lei fiecare, pentru vânat ilegal. În luna...
  sursa: cursbnm.md