Pe data de 8 aprilie în sectia reanimare este adus un pacient chirurgical cu arsuri. Ancheta epidemiologică “curată”. Personalul medical implicat în acordarea asistenței medicale era echipată în modul următor – halat chirurgical, mănuși, mască de tifon (!!, nici măcar chirgicală). La 9 aprilie pentru a asigura transferul pacientul în Centrul de Arsuri Chișinău, i se face testare la COVID19. Rezultat pozitiv.
La moment, căci acesta nu este încă finalul:
- – 5 medici infectați COVID pozitivi (2 spitalizați, 3 în tratament la domiciliu). În cazul unui medic – primul test negativ, refuz de a i se face re-testarea, după – rezultat pozitiv la privat. Alți 3 medici spitalizați, care sunt în așteptarea rezultatului. Total 8 medici scoși de pe linie: 6 reanimatologi și 2 chirurgi.
- – 4 asistente medicale cu test pozitiv și spitalizate
- – Ceilalți în așteptarea rezultatelor – greu vin. Trebuiesc diluate încetișor, împrăștiate pe zile, să nu bată la ochi situația reală cu motive evidente ale infectării personalului medical.
Personalul inclus marți în carantină ca persoane de contact au fost deja scoase la muncă în prima linie cu motivația ca sunt asimptomatice!
Toți au contactat cu pacientul, sau cu personal medical deja infectat, chiar dacă cineva lucrează în reanimare și altcineva la UPU. Stimată administrație, nu contează ușile pe care intră personalul, ci pacientul cu care au contactat. Fiți solidari cu colectivele, nu cu oficialii.
Acesta este rezultatul că autoritățile se țin încăpățânat de tactica cu zone COVID/nonCOVID și nu doresc să-și schimbe viziunea și să anunțe că fiecare pacient care se adresează după asistență medicală, indiferent de patologie, este tratat ca o potențială sursă de infectare, iar personalul trebuie echipat corespunzător. Am obosit să repet aceasta, nu este nicidecum ideea mea, este tactica aplicată în toate țările normale care au grijă de personalul lor medical.
Nu mai puneți sub risc cadrele medicale! Schimbați lucrurile, dacă nu merg. Virusul nu poate fi răpus cu coarne de încăpățânare ci prin capacitatea sistemului de a reacționa și a-și schimba tacticile din mers.