fbpx
9.9 C
Бэлць
joi, mai 16, 2024

/FOTO/ Nucile – beneficii și proprietăți

Citește și:

Nucile sunt un aliment care concentrează o bogăție de nutrienți  – vitamine, grăsimi, antioxidanți și minerale – tot acestea luate la un loc le recomandă pentru întărirea și protejarea sistemului cardiovascular, în întregimea sa, și a inimii, luată în parte: notează 5fructe.ro

Scurt istoric

,,Cele mai timpurii izvoare istorice indică faptul că nucul provine din Persia, unde fructele nucului – nucile – erau rezervate pentru casa regală, istoria lui putând fi urmărită mii de ani înainte de Hristos.”,,Datorită comercianților nucul a ajuns, pe Drumul Mătăsii, în Asia Centrală, China și Grecia antică.Începând din 1818, din prima ediție a farmacopeii franceze până în 1884, nucile au fost menționate și apreciate pentru valoarea lor energetică (705 kcal / 100 g miez de nucă).”

Miezul de nucă, grație bogăției de nutrienți pe care îi conține – proteine, grăsimi, fibre – poate să contribuie din plin la instalarea unui simțământ mulțumitor de sațietate. Ceea ce va avea ca efect reducerea nevoii de a mânca o cantitate prea mare de alimente sau de a ciuguli între mese.

Nucile pot concura de la egal la egal cu arahide și cu migdalele, fiind o sursă exrem de bună de proteine.

O porție de doar 28 grame de miez de nucă oferă oferă 7 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 13% din DZR (doza zilnică recomandată), motiv pentru care nucile au fost botezate ”carnea vegetarienilor”. Spre comparație un ou obișnuit furnizează 5, 5 g de proteine.

Țineți totuși cont de faptul că miezul de nucă este relativ sărac în metionină, un aminoacid esențial. De aceea, nutioționiștii recomandă combinarea nucilor cu cerealele integrale (orez, ovăz, secară, grâu), care spre deosebire de nuci sunt foarte bogate în acest aminoacid.

Combinarea nucilor cu cerealele aduce și alte beneficii, miezul de nucă contribuind la acoperirea zonelor în care cerealele sunt sărace, cum ar fi aminoacizii esențiali lizină și treonină, pe care nucile îi conțin din abundență.

Uleiul de nucă este recomandat în prevenirea ateriosclerozei.

Coaja verde (pericarpul) este utilizată ca:

  • tonic stomachic, acționând și în stările catarale ale tubului digestiv (taninul conținut de coaja verde sau de inflorescențele nucului este benefic în diaree, în oprirea hemoragiilor);
  • în infecții renale (incontinență renală);
  • în intoxicațiile cu compuși de mercur (ulcerații ale pielii și ale ganglionilor);
  • în combaterea transpirației excesive, a oxiurilor și a limbricilor;
  • în reumatism, gută.

Iar în amigdalite este recomandată gargară cu fiertură cu coaja verde a nucilor.

Sucul nucilor verzi poate îndepărta negii. Băile cu fiertură din coajă verde de la nuci (decoct din 80 – 100 g la litru și se adaugă ăn apa de baie sau se folosește pentru gargară) sunt recomandate pentru copii, în special pentru cei afectați de scrofuloză și rahitism.

În alimentație la prepararea mâncărurilor și a prăjiturilor; în producția de uleiuri și tincturi de iod (din coaja verde), săpunuri și lacuri; iar lemnul se folosește pentru mobilă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Erdogan spune că Israelul va ataca Turcia dacă va câștiga războiul împotriva Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, că Israelul va ataca Turcia „mai devreme sau mai târziu” dacă...

/VIDEO/ Zece instituții de învățământ din raionul Edineț au participat la o competiție militară

La Școala Profesională din Cupcini, Edineț a fost organizată competiția militară „Pe Meleagurile Natale”, etapa națională. https://youtu.be/hwT6w_pQN24 Elevii din zece...
  sursa: cursbnm.md