fbpx
19.5 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ Rolul femeii în afaceri și în economia RM. Prin ce se deosebesc întreprinderile conduse de femei de cele de bărbați

Citește și:

Datele Biroului Național de Statistică arată că femeile reprezintă 52% din populația țării și 47,5 din lucrătorii din economia Republicii Moldova. 29% dintre femei  lucrează pe cont propriu sau dețin faceri, 71% sunt salariate. Numărul celor care decid să lanseze o afacere crește de la un an al altul, spun specialiștii. Lucru care se datorează programelor național și internaționale care vin în susține femeilor.

Acum două decenii Tatiana Puga a fondat o asociație obștească care și-a luat angajamentul să ajute femeile să-și lanseze o afacere. Dea lungul timpului organizația a implementat zeci de proiecte în acest scop.

TATIANA PUGA, Președintele Asociației pentru Formarea Antreprenorială și Dezvoltare: „Am hotărât să ajutăm femeile să devină mai active, să se implice mai mult în procesul de luare a deciziei, să devină lideri în comunități și ne-a reușit prin mute proiecte ca într-adevăr un număr mare de femei să-și schimbe puțin stereotipurile de casnică și să devină și ele antreprenoare, să se implice chiar și în procesul de luare a deciziei, chiar și unele au devenit primari de localități”

Cu fiecare an tot mai multe femei din regiunea de nord aleg să-și lanseze o afacere, iar echipa Tatianei Puga le ajută să trează mai ușor peste provocările care apar.

TATIANA PUGA, Președintele Asociației pentru Formarea Antreprenorială și Dezvoltare: „Sunt femei care de fapt nu cunosc că există alte oportunități decât să te angajezi la lucru undeva, dar în același timp probabil și independența financiară este un factor care împiedică mai mult femeile să ocupe posturi mai înalte, dacă vorbim mai ales la nivel de politică, dar eu cred că stereotipul acesta deja încetul cu încetul dispare și noi avem foarte multe femei care sunt antreprenoare și vreau să zic că în unele cazuri au succes și mai mare decât bărbații.”

Dorința femeilor de a fi independente financiar este confirmată și de faptul că în ultimul timp rata șomajului este mai ridicată la bărbați comparativ cu femeile, spun specialiștii Agenției de ocupare a Forței de Muncă.

ILIE CHIȚAC, Directorul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, Bălți: „Noi ne conducem în activitatea noastră de legea 105, privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, ea a fost aprobată de Parlamanetul Republicii Moldova în 2018 și este în vigoare din 2019 și noi lucrăm conform legii. Au fost înregistrați de la începutul anului curent până la ziua de astăzi (24 august 2023) 790 de persoane cu statut de șomer, din ele 385 de femei, deci 50 la 50, așa aș zice eu, așa zice statistica în municipiul Bălți.”

Potrivit statisticilor, bărbaților le revin câștiguri salariale superioare femeilor în majoritatea activităților economice, lucru care urmează a fi combătut prin modificareaa cadrului legislativ, afirmă Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

ALEXEI BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Asigurarea egalității de gen este o prioritate și în acest sens noi realizăm mai multe intervenții, în primul rând vrem să ne asigurăm că atât bărbații cât și femeile din Republica Moldova care au copii, pot îmbina frumos viața profesională cu cea de familie, după cum cunoașteți în ultimii 2 ani. Am operat modificări la cadrul legal, prin care inducem mai mult transparența în salarizare, în sistemele de salarizare, pentru că avem o problemă legată de diferența salarială a bărbaților și a femeilor.”

Ponderea bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor. De exemplu, în anul 2021, din totalul conducătorilor de toate nivelurile, 55,4% au fost bărbaţi, iar 44,6% – femei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ La Bălţi s-a dat startul Campionatului Naţional la Caiac Canoe pentru juniori și tineri

La Bălți a fost dat startul Campionatului Național la Caiac Canoe pentru juniori și tineri cu vârstă de până...

/VIDEO/ USARB ține pasul reformelor din țară. Facultatea de drept îmbunătățește programul de studii cu ajutorul practicienilor

Sistemul juridic din Republica Moldova trece printr-o transformare continuă, marcată de reforme, iar Universitatea de Stat „Alecu Russo” din...
  sursa: cursbnm.md