fbpx
12 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

/VIDEO/ Vocea tinerilor NEET- în capul mesei, la Florești. În 2024, CRP va asigura politici incluzive pentru această categorie

Citește și:

Vocea tinerilor neangajați va fi pusă în capul mesei la Florești în anul 2024.  Membrii Consiliului Raional pentru Participare au efectuat un studiu care vine să  stabilească cine sunt tinerii NEET și care sunt probleme cu care se confruntă. Membrii consiliului depun un efort semnificativ pentru a aduce cetățenii în centrul procesului decizional, asigurându-se că vocile lor sunt auzite și că deciziile autorităților sunt în concordanță cu nevoile și interesele lor.

ALA STÂRCU, Președinta CRP: „Acest organ consultativ are scopul să lobeze și să facă advocacy intereselor anumitor pături social-vulnerabile pentru anul 2023. Cred că în următorii ani noi vom loba interesele tinerilor NEET ce ține de angajare și ce ține de formarea lor, să își apere drepturile lor și asta nu înseamnă că trebuie sa cunoască doar dreptul lor la angajare, dar și care sunt facilitățile la angajare și cele sociale.”

Una dintre prioritățile acestui consiliu este creșterea eficienței decizionale prin implicarea directă a cetățenilor în procesul de formulare a politicilor publice.

FEODOSOA BUNESCU, coordonatoare a proiectului: „Membri ai Consiliului Raional de Participare sunt lideri de opinie, conducători de asociații obștești. Noi vom învăța în anul 2024 cum să influențăm politicile publice la nivelul consiliului raional. Ca aceste politici să fie incluzive, adică să țină cont de necesitățile categoriilor social vulnerabile.”

LUDMILA ZDRAGUȘ, primar com. Ștefănști: „Proiectul dat este o inițiativă foarte bună în susținerea primarilor și a primăriilor. Fiindcă categoriile de beneficiari, prevăzute de a fi susținute în cadrul proiectelor sunt problematice, mai ales tinerii NEET, pe care trebuie să ne focusăm, pentru că neocupația lor aduc gânduri rele care pot face probleme.”

IURIE VLAS, vicepreședinte al raionului Florești: „Ne angajăm ca împreună cu agenții economici din raionul Florești, cu conducerea Consiliului de Participare Florești să ne implicăm pentru a ajuta acești tineri pentru a-i angaja și a-i promova.”

Potrivit tinerilor din raionul Florești această structură le oferă oportunitatea de a-și aduce contribuția în modelarea viitorului lor în comunitate.

„Pentru noi sunt foarte importante aceste proiecte, fiindcă noi toti avem nevoia de a ne arăta necesitățile și este necesar ca autoritățile să bugeteze asemenea proiecte precum si acesta. Tinerii au nevoie de susținere și politici.”

„Lipsa locurilor de muncă, posibilitatea de a te dezvolta personal, ca personalitate, a se promova ca specialiști, poate în careva domenii pe care au început să le studieze și ceva s-a întâmplat și ei au abandonat. Poate nu toate problemele poate să acopere, dar totuși văd că este foarte deschisă, și APL-urile și ONG-urile, cred că împreună vom reuși.”

Forumul anual al democrației locale promovat în Florești s-a desfășurat în cadrul Proiectului “Cetățeni Activi, Comunități Prospere-Faza II”, implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația Presei Independente și Centrul de Jurnalism Independent. Inițiativa este susținut din resursele financiare oferite de Suedia și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

NATALIA CERNAT, reprezentantă a Ambasadei Elveției în RM: „Satele noastre se confruntă cu o mulțime de probleme sociale și economice, de infrastructură și vedem că problemele sunt mari. În același timp observăm că autoritățile se confruntă cu o lipsă de resurse financiare și umane. Credem cu tărie, cei de la Biroul de Cooperare a Elveției, că în cadrul proiectelor pe care le implementăm, parteneriatele dintre societatea civilă și autorități este foarte importantă.”

ANDREI BRIGHIDIN, Director de dezvoltare la Fundația Est-Europeană: „Avem cel puțin 6 Consilii Raionale de Participare, vorbim aici despre cele din Cimișlia, Ștefan Vodă, Soroca, Căușeni și Cahul, care activează cu succes. Beneficiile sunt multiple, în primul rând, vorbim despre decizii care răspund mai bine nevoilor și intereselor care sunt articulate de către cetățeni, nu în ultimul rând transparența și participarea, care contribuie la activismul societății și mobilizarea comunitară pentru soluționarea problemelor.”

Proiectul are scopul de a îmbunătăți viața grupurilor de persoane marginalizate prin politici publice incluzive. Acesta include activități de mobilizare și abilitare a comunităților, promovare a mecanismelor de asigurare a transparenței decizionale, responsabilizare socială.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 17 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...

/FOTO/ Tăieri ilicite și pescuit ilegal. Problemele cu care se confruntă Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Inspectorii de mediu intensifică eforturile de combatere a pescuitului ilegal în perioada de prohibiție, dar și în cazul defrișări...
  sursa: cursbnm.md