fbpx
21.6 C
Бэлць
miercuri, iunie 26, 2024

/VIDEO/ Cocostârcii își fac cuibul alături de gospodari. Anul acesta are loc recensământul cuiburilor de cocostârc

Citește și:

Simbolul unei vieți lungi și prospere, cocostârcul revine an de an în Moldova din țările calde. Anul acesta este efectuat recensământul cocostârcilor și în nordul republicii. Oamenii sunt încântați de prezența acestor pasări și consideră că dacă cocostârcii și-au făcut cuib în ograda lor, este un semn de noroc.

„Chiar este o bucurie mare când vin, chiar îi așteptăm cu nerăbdare. Parcă într-adevăr, iată gata a venit primăvara. Știm într-adevăr că se poate de pus prin grădină. Eu când mă uit că este gol, este pustiu în suflet, este pustiu în țară, este pustiu fără dânșii chiar. Din părinți în părinți sunt de mult, 7 ani am de când îi văd.”

„Am văzut, chiar sunt în mahala acolo. – Ce simbolizează pentru dumneavoastră cocostârcii? – Niște păsări frumoase, natura, te mai uiți la cocostârci, ele-s păsări frumoase. Vin, iar când le vine timpul se duc înapoi în țările calde. Primăvara mă uit dacă sunt cocostârcii sau nu.”

Scăderea sau creșterea populației de cocostârci reprezintă un indicator important al calității mediului în care trăim. De aceea, micșorarea numărului de cocostârci îi alertează pe ecologiști și pe biologi, iar efectuarea recensământului este esențială.

CRISTINA KIFA, voluntară: „Foarte mulți încurcă cocorul cu cocostârcul. Cocostârcul care din latină înseamnă ciconia ciconia sau barza albă îi mai spunem, este specia care ne aparține. Ea este simbolul nostru, ea vine la noi an de an și este inclusă în cartea roșie. Cocorul vine din Japonia, este o pasăre migratoare, ca și cocostârcul, care poate să zboare de asupra noastră, dar nu se oprește.”

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor sunt stocate într-o bază de date. Prin intermediul hărții pot fi vizualizate datele localizării fiecărui cuib din țară, suportul pe care se află, starea cuibului și numărul de pui.

„Au fost ani și mai frumoși când aveau câte 2-3 pui, dar oricum, chiar și așa cu cifre medii este foarte bine, mai ales că ne ajută să descoperim și să motivăm oamenii să fie mai implicați, mai activi, să participe cu orice, cu o informație. Avem cazuri reale când nu s-au respectat așa chestii și din cauză că au fost otrăvite mai mult decât necesarul, avem cazuri unde cocostârcii s-au otrăvit și au murit. În cazul dat noi nu doar avem grijă de o specie, care e pe cale de dispariție în Cartea Roșie, dar mai aflăm și acte care au loc ilegal și trebuie penalizate.”

Barza albă a fost evaluată ca fiind în grupa de îngrijorare minimă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În două localități din raionul Sîngerei sunt focare de rujeolă. Oamenilor le este frică de boală

Raionul Sîngerei are cea mai mare rată din nordul țării de infectare cu rujeolă. Focarele au fost înregistrate în...

Mark Rutte a fost desemnat oficial pentru funcția de secretar general al NATO

Premierul olandez Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de...
  sursa: cursbnm.md